Müşterek tapunun ayrılması için gerekli belgelerin temin edilmesi ve masraflarının ödenmesi gerekiyor. Peki müşterek tapu ayırma masrafı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Müşterek mülkiyet, birden fazla kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir gayrimenkule birlikte sahip olmaları durumunu ifade ediyor.
Müşterek tapu ise bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi durumunda sahip olunan tapuya deniyor.
Müşterek tapunun ayrılması mümkün oluyor. Tapuyu ayırmak için tapu dairesine başvuruda bulunulması gerekiyor. Gayrimenkule sahip olan hissedarların gerekli belgeleri temin etmesi ve tapu ayırma masraflarını ödemesi gerekiyor. Peki müşterek tapu ayırma masrafı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Müşterek tapu ayırma masrafı 2015…
a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)
b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)
c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)
Müşterek tapunun satışı nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com