Muris muvazaası dava dilekçesi örneği!

muris-muvazaasi-dava-dilekcesi-ornegi

Muris muvazaası davası miras bırakanın vefatından sonra açılabiliyor. Dava için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat edilebiliyor. İşte muris muvazaası dava dilekçesi örneği…

Muris muvazaası dava dilekçesi örneği!
Muris muvazaası, mirasbırakan kişilerin mallarını mirasçılarından kaçırması halinde açılacak dava oluyor. Gerçekten de mirasbırakan kişiler, ölümlerine yakın dönemlerde mirasçılarından mal kaçırma arzusu ile taşınmazlarını mirasçılarına devrediyor, diğer mirasçılarını miras paylarından mahrum bırakıyor.

Nitekim taşınmazların satışında ya bedel ödenmiyor ya da tapu dairesi ile gerçekte ödenen bedel arasında fark oluyor. Günümüzde özellikle kız çocuklarının mirastan pay almaması için sıkça yapılan muvazaa işlemleri hukuki açıdan bir şey ifade etmiyor, ilgili dava açıldığı takdirde mirasçılar hakları olan miras paylarına kavuşabiliyor.

Muris muvazaası davası miras bırakanın vefatından sonra açılabiliyor. Dava için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat edilebiliyor. Muris muvazaası dava dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor:

Muris muvazaası dava dilekçesi örneği…

…… HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :

KONU : Tapu iptali ve taşınmazın paylar oranında tescili isteminden ibarettir.

DAVA DEĞERİ : … TL

AÇIKLAMALAR :
1- … tarihinde …ada … pafta … parsel sayılı tapu ile Müvekkilin miras bırakan annesi söz konusu taşınmazın satışını ölümünden önce mal kaçırmak amacıyla müvekkilin kardeşi olan davalıya yapmıştır. Müvekkil bu durumdan annesinin vefatı ile yeni haberdar olmuştur.

2- İşbu taşınmazın rayiç bedeli … TL olmasına rağmen Müvekkilin miras bırakan annesi oldukça düşük bir bedelle mal kaçırma amacıyla taşınmazı müvekkilin kardeşi üzerine satış yapmıştır. Bu satış mal kaçırma amacıyla muvazaalı olarak yapılmıştır. Davalı adına tesis edilen tapunun iptali için sayın Mahkemeye başvuru zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve diğer yasal nedenler.

HUKUKİ DELİLLER : Tapu kayıtları, keşif, bilirkişi raporu, tanık beyanları ve diğer yasal deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Açıklanan nedenlerle, kötü niyetli davalının gayrı menkulü üçüncü kişilere satmasının önlenmesi için de yukarıda ada pafta ve parseli belirtilen gayrımenkulün satışının önlenmesi bakımından tedbir konulmasını, davalı üzerine kayıtlı mezkur taşınmazın tapu kaydının iptaline ve miras payları oranında tapuya tesciline karar verilmesini, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ederiz. …/…/…

Davacı Vekili
Av.

Muvazaanın çeşitleri nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com