Muhtelif tapu nedir?

Muhtelif tapu nedir

Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğü tarafından verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belge oluyor. Peki Muhtelif tapu nedir? Muhtelif tapu ne demek? diyorsanız işte yanıtı…

Muhtelif tapu nedir?
Tapu senetleri sadece taşınmazın sahibine veriliyor. Taşınmaz üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi veriliyor. Taşınmaza birden çok kişi hisseli bir şekilde sahipse tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebilir.

Hissedarlara ayrı ayrı tapu senedi verilmiş olması bu yerin müstakil tapulu olduğunu göstermiyor. Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında bir de hisse yazılı oluyor.

Tapu senedi içerdiği taşınmaz malın tamamının veya bir kısmının sahibi olunduğunu gösteriyor. Malik sütununda sadece bir kişi yazılı olupta karşısında 1/3, 1/5 gibi bir hisse yazılı değilse taşınmazın tamamı adı yazılı kişiye ait sayılır. Hisse yazılı ise hisse kadar sahibisiniz demektir.

Kimi tapuların üzerinde ise “muhtelif” yazıyor. Peki Muhtelif tapu nedir? Muhtelif tapu ne demek? diyorsanız işte yanıtı…

Muhtelif tapu, muhtelif vasıftaki taşınmaz malların tapusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tapu; tarla, ham toprak, bağ, bahçe vs. gibi çeşitliliği olan taşınmaz malların tapusu oluyor.

Muhtelif vasıftaki taşınmaz malların imar uygulaması sonucu ‘arsa’ vasfı ile tapuya tescil edilmeleri işleminin resen yapılan bir işlem olması nedeniyle harca tabi tutulmaması gerekiyor.

Kök tapu nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com