Muhtar, köy veya mahalle tüzel kişiliğinde, yönetiminin başında bulunan kişi oluyor. Peki Muhtar onaylı satış sözleşmesi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Muhtar onaylı satış sözleşmesi nedir?
Mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek, diğer kurumlarla iş birliği yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla yükümlü olan kimseye muhtar adı veriliyor.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararıyla görevden uzaklaştırılabiliyor.
Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabiliyor. Ancak mülki amirler, muhtarların yerine karar alamazlar; bozma sebeplerini gerekçesiyle açıklarlar ama bu asıl başbakanlığa ait oluyor. Peki Muhtar onaylı satış sözleşmesi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu kütüğüne kaydı yapılmamış ve dolayısı ile tapuya gidildiğinde kayıt bulunamayacağı için satış işlemi muhtar huzurunda imzalanabiliyor.
Satış ispatı için yazılı bir devir sözleşmesinin yapılması gerekiyor. Muhtar huzurunda yapılan bu sözleşmeye mührün basılması halinde; sözleşme muhtar satış senedi niteliği kazanıyor.
Satış sözleşmesinin yapılmadığı tarihte kadastro yapılmamış ise, sözleşme geçerli kabul ediliyor. Fakat kadastro çalışması yapılmış, gayrimenkuller tapu kütüğüne kaydedilmişse bu sözleşme geçersiz olarak kabul ediliyor.
Muhtar tapusu nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com