Mimarlık mesleği ve hocalık görevleri yanında uzun yıllar resim sanatıyla da uğraşan ve 2014 yılında vefat eden Muhlis Türkmen kimdir? İşte Muhlis Türkmen…
Muhlis Türkmen kimdir?
1923 yılında İzmir’de doğan mimar ve öğretim görevlisi Muhlis Türkmen 2014 yılında vefat etti.
Muhlis Türkmen, 1946 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümünü bitirerek öğretim kadrosuna asistan olarak atandı. 1955 yılında Y. Mimar Nuran Tümken (Aksis) ile evlendi. 1957-58 yılları arasında Internationol Brüksel Sergisi Türk Pavyonu inşaatı için Brüksel’de bulundu. 1963-69 yılları arasında Beşiktaş ve İzmir Buca’daki mimarlık mühendislik okullarında görev aldı. 1964-67 yıllarında Lizbon Büyükelçiliği binası inşaatında bulundu. 1969 yılında profesör oldu. 1982-90 döneminde M.S.Ü. Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Ana Sanat Dalı ve İç Mekan Düzenlenmesi Bilim Dalı Başkanlıklarında bulundu.
1988 yılında T.M.M.O.B. Mimarlar Odası Yapı Dalı ve Grafik sunuş ödüllerini aldı.1989-90 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeliğinde bulundu. 1990 yılında yaş haddinden emekli oldu. 1990-2003 yılları arasında M.S.Ü. Mimarlık Fakültesi proje atölyesinde ders verdi. 60 yıla yaklaşan meslek hayatında katılmış olduğu mimari proje yarışmalarından birçok ödülleri var. Ayrıca serbest meslek faaliyetlerinde de bulunmuştur.
Türkmen, mimarlık mesleği ve hocalık görevleri yanında uzun yıllar resim sanatıyla da uğraştı. Çizgilerine mesleki krokiler olma dışında çevresine mimar gözü ile bakan bir sanatçının desenleri olarak anlam kazandırdı. Bu anlayış içinde çizginin ön planda olduğu resimlerinde konu olarak genelde eski evleri, sokakları ve meydanları belgelemektedir. Bu çalışmalarının; kolayca elden çıkarılan ve çıkarılmakta olan tarihi mimari mirasımız için önemli bir belge niteliği taşıdığı gözden çıkarılmamalıdır. Tüm bu davranışları ile Türkmen’in esas mesleği olan mimariyi ağırlıklı bir sanat faaliyeti olarak kabul ettiği görülür.