Motif çıkma ne demek?

motif-cikma

Bina çıkmaları, binanın üst kısımlarında yer alan çıkıntılı kısım olarak ifade ediliyor. Peki motif çıkma ne demek? binalarda motif çıkma nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Motif çıkma ne demek?
Bina çıkma payları, binalarda döşemelerin uzantısı olarak yapılan, parsel sınırları dışına taşmayan, en az bir ucu serbest, mesnetli olan açık veya kapalı olan derinliği uygulama imar planı veya yönetmelikle belirlenen yapı elemanları olarak ifade ediliyor.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği gereğince; Teras çatılarda yapılacak en çok (0.90) m. yüksekliğinde kâgir korkuluk, bina yüksekliğine dahil olmuyor. Duman ve hava bacaları ile son kattaki bağımsız bölümlerle irtibatlı piyeslerin aydınlatılması amacıyla yapılacak pencereler hariç olmak üzere çatı örtüsü üstünde hiçbir çıkma ve çıkıntı yapılamıyor.

Peki motif çıkma ne demek? binalarda motif çıkma nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Motif çıkma sınırı..
Zemin katta kendi parsel hududu dışına taşmayan, hangi katta yapılırsa yapılsın (0.20) m.’yi geçmeyen motif çıkmalar yapılabiliyor.

Bahçe içinde yapılacak üstü açık teras ve zemin kat giriş merpenleri ile bina cephesinden itibaren genişliği (2.50) m.’yi geçmemek, tretuar dışına taşmamak ve en alçak noktası tretuar kotundan en az (2.50) m. yükseklikte yapılacak giriş saçakları çıkma olmuyor.

Süs amaçlı olarak yapılabilen motif çıkmalar uygulamada; konutları büyütmek için de kullanılıyor.

Bina çıkma mesafeleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com