Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yol oluyor. Peki mirastan yoksunluk nedenleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Mirastan yoksunluk nedenleri!
Mirasçılıktan yoksunluk, bir ölüme bağlı hukuki işlemle yapılıyor. Ölüme bağlı tasarrufların nasıl yapılacağı ise kanunda sınırlı sayma yoluyla açıkça belirtiliyor. Bunlar vasiyetname veya miras sözleşmesid oluyor.
Mirasçılıktan çıkarma işlemi tek taraflı, karşı tarafın kabulünü gerektirmeyen, bozucu yenilik doğuran bir işlem olduğundan miras sözleşmesiyle değil, sadece vasiyetname yoluyla yapılabilen ölüme bağlı tasarruflardan oluyor.
Vasiyetname tanziminin şekil şartları ve unsurları Türk Medeni Kanunu madde 532-544 arasında düzenleniyor. En kolay ve sağlam yolu Resmi vasiyetname şeklinde noter huzurunda yapılması gerekiyor. Peki mirastan yoksunluk nedenleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Mirastan yoksunluk nedenleri Türk Medeni Kanunda şöyle yer alıyor;
MADDE 510
Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
Mirasçılara ulaşılamaması durumunda ne yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com