Miras, vefat eden bir kimsenin ardında bıraktığı mal varlığı olarak biliniyor. Medeni Kanun gereğince miras, mirasbırakanın mirasçılarına intikal ediyor. Peki Mirastan kimler ne kadar pay alır? diyorsanız işte yanıtı…
Mirastan kimler ne kadar pay alır?
Bir yakınınızın öldüğünü ve size miras kaldığını düşünelim. Mirasın adınıza intikal etmesi için öncelikle mirasçı olunduğunun veraset ilamıyla ispatlanması gerekiyor.
Miras, mirasbırakanın vefatı ile açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.
Medeni Kanun gereğince miras, mirasbırakanın mirasçılarına intikal ediyor. Peki Mirastan kimler ne kadar pay alır? diyorsanız işte yanıtı…
Mirasçılık sırası ve payları şu şekilde:
1. Geride çocuklar ve eş kalmışsa;eşin payı 1/4 ‘tür.(Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alır.)
2. Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı 1/2’dir.(Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alır.)
3. Geride anne baba ve kardeş de yoksa, büyükanne ve büyükbaba mirasçı olur.Bu durumda eşin payı 3/4’tür.(Ölen büyükanne ile büyük babanın yerini dayı, amca, hala, teyze alır.) Ölen amca, dayı, hala, teyzenin payı ondan olan çocuklara kalır.)
4. Bu akrabaların hiçbiri yoksa eş mirasın tamamını alır.
5. Eğer geride eş de yoksa miras devlete kalır.
Miras kalan evin kira gelirini kim alır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com