Mirastan feragat sözleşmesiyle, miras bırakan ile gelecekteki muhtemel mirasçısı arasında miras hakkından tamamen veya kısmen vazgeçilme amaçlanıyor. Peki mirastan feragat sözleşmesi noterde mi yapılır? Mirastan feragat sözleşmesi nerede yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakan ile gelecekteki muhtemel mirasçısı arasında yapılan, ileride doğacak miras hakkına ilişkin beklentiden bir karşılık alınarak veya karşılık alınmadan tamamen veya kısmen vazgeçmeyi amaçlayan bir sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Peki mirastan feragat sözleşmesi noterde mi yapılır? Mirastan feragat sözleşmesi nerede yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Mirastan feragat sözleşmesinin şeklinin geçerli olabilmesi için, miras sözleşmeleri gibi resmi vasiyet şeklinde yapılması olması gerekiyor. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu da bütün mirastan feragat sözleşmesinin resmi vasiyet şeklinde yapılmasının şart olduğuna karar veriyor.
Miras sözleşmesi yapılırken “ Sözleşmenin tarafları, arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar.” Bu hükümle mirastan feragat sözleşmesinin ne şekilde yapılacağı belli oluyor.
Mirastan feragat sözleşmesinde sözleşmenin tarafları arzularını notere beyan ediyor ve mirastan feragat sözleşmesini tanıklar huzurunda imzalanıyor. Bu şekil şartına uyulmadığı zaman geçerli bir mirastan feragat sözleşmesinin varlığı söz konusu olmuyor. Şekle uygun olmayan mirastan feragat sözleşmesi ile dava açılamıyor.
Mirastan feragat sözleşmesi örneği 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com