Mirasbırakan kişinin hakları arasında, mirasçılarından birini veya birkaçını mirasçılıktan çıkarmak da yer alıyor. Ancak bu işlem için bazı şartlar aranıyor. Peki mirastan çıkarma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Mirastan çıkarma şartları!
Mirastan men etmek olarakta bilinen mirastan çıkarma işlemi mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarrufta saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarması şeklinde oluyor.
Mirasbırakan ölmeden önce yapacağı bir beyan ile saklı paylı mirasçıları mirastan çıkarabiliyor. Mirastan ıskat olarak da adlandırılan bu durum ancak kanunda yazılı sebeplerle mümkün olabiliyor. Peki mirastan çıkarma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 510 vd. maddelerinde bu husus anlatılmıştır.
-Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
-Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse mirasbırakan mirasçıyı mirastan men edebiliyor.
Mirasçılıktan çıkarılan kişi, mirastan pay alamayacağı gibi tenkis davası da açma hakkına sahip olamıyor. Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kişi mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor.
Mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme neresidir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com