Mirastan çıkarma iptali davası için bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilebiliyor. İşte mirastan çıkarma iptali dava dilekçesi örneği…
Mirastan çıkarma iptali dava dilekçesi örneği!
Miras Hukuku gereğince miras bırakan kimseler, bazı durumlarda mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor. Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamıyor ayrıca tenkis davası da açamıyor.
Ancak mirastan çıkarma iptali davası menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabiliyor. Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabiliyor.
Mirastan çıkarma iptali davası için bir dilekçe ile mirasbırakanın ikametgahının bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilebiliyor. Mirastan çıkarma iptali dava dilekçesi örneği şu şekilde:
Mirastan çıkarma iptali dava dilekçesi örneği:
………………… … ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI (MİRASÇI) :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONUSU : Mirastan iskatın iptali talebinden ibarettir.
OLAYLAR :
1. Müvekkilimin babası ………………, …/…../……. tarihinde ölmüştür.
2. Muris müvekkilimi mirastan ıskat etmiştir. Müvekkilimin payını ise davalı ………………………….. vasiyet etmiştir. Muris müvekkilimi borç ödemekten aciz olduğu için ıskat ettiğini açıkça vasiyetnamede belirtmiştir.
3. Ancak mirasın açıldığı …/…./……. tarihi itibariyle müvekkilimin borç ödemekten aciz vesikasının hükmü ortadan kalkmıştır. Diğer bir deyişle, müvekkilim tüm borçlarını ödemiştir. Bu nedenle işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : MK.m. 510 md. ve ilgili tüm mevzuat
SUBUT DELİLLER : Veraset ilamı, tanık, vasiyetname, nüfus kayıtları ve yasal her türlü delil.
SONUÇ ve TALEP : Yukarıda arz edilen nedenlerle, duruşmanın yapılarak müvekkilim hakkındaki mirastan ıskatın iptaline karar verilmesini arz ve talep ederiz.
……/……/…
Davacı Vekili
EK:
1.) Onanmış vekaletname örneği,
2.) Veraset ilamı,
3.) Nüfus kayıtları örneği,
4.) Vasiyetname örneği.
Mirasçılıktan çıkarma sebepleri!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com