Mirasbırakan kişi mal varlığının bir kısmı üzerinde tasarruf özgürlüğüne sahip oluyor. Peki mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Mal varlığını mirasbırakan kişi söz konusu mallarının bir kısmı üzerinde tasarruf özgürlüğüne sahip oluyor. Bu hakkını vasiyet yada miras sözleşmesi ile kullanabiliyor.
Vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve 15 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.Miras sözleşmesi yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak da gerekiyor.
Medeni Kanun esaslarına göre; Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.
Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamını da tasarruf edebiliyor. Peki mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Mirasta saklı pay konusu Medeni Kanun 505. Maddesinde şu şekilde yer alıyor;
MADDE 506.- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın