Mirasta denkleştirme ne demek?

Mirasta denkleştirme ne demek

Medeni Kanun kapsamında mirasta denkleştirme işlemi yapılıyor. Peki Mirasta denkleştirme ne demek? Mirasta denkleştirme nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Mirasta denkleştirme ne demek?
Mirasbırakan kişi mal varlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip olmuyor. Ölen kişinin yasal mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Mirasbırakan, saklı payları dışında kalan mal varlığı üzerinde dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.

Mirasta denkleştirme konusu, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki Mirasta denkleştirme ne demek? Mirasta denkleştirme nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Mirasbırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir malvarlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzerleri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi mirasbırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça, denkleştirmeye tâbi oluyor.

Denkleştirme şekli
I. Geri verme veya mahsup
MADDE 671.- Geri vermekle yükümlü olan mirasçı, dilerse aldığını aynen geri verir; dilerse payından fazla olsa bile değerini miras payına mahsup ettirir.

Mirasbırakanın bu kurala aykırı tasarrufları ve mirasçıların tenkise ilişkin hakları saklıdır.

II. Miras payını aşan kazandırmalar
MADDE 672.- Yapılan kazandırma miras payını aştığı takdirde mirasçı, mirasbırakanın bunu kendisine bırakmak istediğini ispat ederse, bu fazlalık denkleştirmeye tâbi olmaz. Diğer mirasçıların tenkise ilişkin hakları saklıdır.

III. Denkleştirme değeri
MADDE 673.- Denkleştirme, kazandırmanın denkleştirme anındaki değerine göre yapılır.

Yarar ve zarar ile gelir ve giderler hakkında mirasçılar arasında sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.

D. Eğitim ve öğrenim giderleri
MADDE 674.- Çocukların eğitim ve öğrenimi için yapılan giderler sebebiyle geri verme yükümlülüğü, mirasbırakanın aksini arzu ettiği ispat edilmedikçe, ancak alışılmış ölçüleri aşan kısım için mevcuttur.
Eğitim ve öğrenimini tamamlamamış olan veya sakatlıkları bulunan çocuklara, paylaşmada hakkaniyete uygun bir ödeme yapılır.

E. Hediyeler ve evlenme giderleri
MADDE 675.- Olağan hediyeler ile evlenme sırasında yapılan geleneğe uygun giderler denkleştirmeye tâbi değildir.
Altsoy hısımlarının evlenmelerinde, alışılmış ölçüler içinde yapılan çeyiz giderleri hakkında denkleştirmeye tâbi tutmama arzusunun bulunduğu asıldır.

Miras paylaşımı davası hangi mahkemede açılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com