Mirasçıların yasal hakları arasında mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Peki mirasın reddi süresi ne zaman başlar? diyorsanız işte yanıtı..
Yasal ve atanmış mirasçıların mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor.
Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.
Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılıyor ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor.
Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor.Mirası reddetmek isteyen mirasçılar, bunun için 3 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapabiliyor.
Aynı zamanda ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor. Peki mirasın reddi süresi ne zaman başlar? diyorsanız işte yanıtı..
Medeni Kanun esaslarına göre;
Mirasın reddi süresi, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.
Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlıyor.
Mirasın reddi dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın