Mirasın reddi davasında görevli mahkeme neresidir?

Mirasın reddi davasında görevli mahkeme neresidir

Medeni Kanun esaslarına göre yasal ve atanmış mirasçılar, mirası üç ay içinde reddedebiliyor.Peki mirasın reddi davasında görevli mahkeme neresidir?İşte mirasın reddi davasında görevli mahkeme..

Medeni kanun hükümlerinde de yer alan maddelere göre mirasın reddi için süre üç ay oluyor.Mirastan vazgeçmek isteyenlerin üç ay içerisinde yazılı ve ya sözlü olarak müracaat etmesi gerekiyor.

Mirastan vazgeçilmesi için verilen süre, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten itibaren başlamış kabul ediliyor.

Üç ay içinde yapılan ret beyanı,mirasın açıldığı mahkeme tarafından özel kütüğüne yazılıyor ve mirası reddeden kişi isterse kendisine reddi gösteren bir belge de verilebiliyor.Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor.

Reddi miras yapamayacak kişiler de bulunuyor.Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak mirasın paylaşma işlemlerine karışan , mirasın olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya murisin işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da miras mallarını gizleyen veya kendisine mal eden mirasçı, mirası reddetme hakkına sahip olamıyor.
Peki mirasın reddi davasında görevli mahkeme neresidir?

Reddi miras davasında görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit edebiliyor.

Mirasın reddi süresi ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*