Medeni Kanun kapsamında belirlenen durumlarda açılabilen mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme neresidir? İşte mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme..
Miras hukukuna göre, bir kimse ölümünden sonra mirasının kalmasını istemediği kişileri, sağ iken bir dava açarak mirasçılıktan çıkarabiliyor.
Söz konusu mirasçılıktan çıkarma davası saklı payı olanlara karşı açılıyor.Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor:
*Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
*Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamıyor.Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor.Peki mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme neresidir?
Mirasçılıktan çıkarma davalarında görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemeleri oluyor.
Mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın