Mirasçılık belgesi vermeye yetkili yerler sulh mahkemesi ve noterler oluyor. Peki mirasçılık belgesini kimler isteyebilir?Mirasçılık belgesini kimler alabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Bir kimsenin vefatının ardından bıraktığı mirası, yasal mirasçıları ve mirasçıların oranlarını gösteren belge mirasçılık belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki mirasçılık belgesini kimler isteyebilir?Mirasçılık belgesini kimler alabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Mirasçılık belgesi almak için istemi içeren bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine yada notere müracaat ediliyor. Noter, başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit ediyor.
Mirasçılığın tespitinde ilgili tarafından sunulacak güncel nüfus kayıt örnekleri veya noter tarafından elektronik ortamda temin edilecek kayıtlar esas alınıyor.
Nüfus kayıt örneğinin elektronik ortamda temin edilememesi durumunda bu kayıtlar noter tarafından nüfus müdürlüğünden yazıyla da istenebiliyor.
İlgilinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunun tespit edilmesi durumunda özel kanunlardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri veriliyor.
Veraset ilamı olarakta bilinen miraçılık belgesi için 2016 yılında noter ücreti 60,80 TL olarak tahsil ediliyor.
Mirasçılık belgesi dilekçesi 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com