Yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, mirasçılık sıfatlarını gösteren mirasçılık belgesi veriliyor. Peki mirasçılık belgesinde yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Kişinin ölümü halinde yasal mirasçılarını ve paylarını gösterir belgeye veraset ilamı ya da mirasçılık belgesi adı veriliyor.Bu belge veraset ilamı olarak da ifade ediliyor.
Mirasçılık belgesini almak için kanuni bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Dileyen herkes istediği zaman mirasçılık belgesini çıkarabiliyor.
Ancak mirasçılara taşınmaz mal intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda üç ay içinde mirasçılık belgesi alınarak veraset beyanı yapılmazsa cezası doğabiliyor. Peki mirasçılık belgesinde yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Mirasçılık belgesi , 01.10.2011 tarihine kadar sadece sulh hukuk mahkemesinden alınırken, 6217 sayılı İdari Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1512 sayılı Noterlik Kanununda yapılan değişiklik sonucunda, 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor.
Belgenin Sulh Hukuk Mahkemesinden alınmak istenmesi halinde bir dilekçe ile mahkemeye müracaat edilmesi gerekiyor.
Mirasçılık belgesi için gerekli belgeler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com