Mirasçılık belgesi verilmeyen durumlar nelerdir?

mirasçılık belgesi verilmeyen durumlar nelerdir

Kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren resmi belge mirasçılık belgesi olarak karşımıza çıkıyor.Peki mirasçılık belgesi verilmeyen durumlar nelerdir?

Mirasçılık belgesi kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren bir resmi belge olarak tanımlanıyor. Miras bırakan öldüğünde, mirasçıları mahkemeye başvurarak veya notere müracaat ederek kendilerine mirasçılık belgesi diğer adıyla veraset ilamı verilmesini talep edebiliyorlar.

Mirasçıların notere başvurularının ardından; Noter başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit ediyor.

Mirasçılığın tespitinde ilgili tarafından sunulacak güncel nüfus kayıt örnekleri veya noter tarafından elektronik ortamda temin edilerek kayıtlar esas alınıyor. Nüfus kayıt örneğinin elektronik ortamda temin edilememesi durumunda, bu kayıtlar noterce nüfus müdürlüğünden yazıyla da istenebiliyor.

İlgilinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunun tespit edilmesi halinde özel yasalardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri veriliyor.Peki mirasçılık belgesi verilmeyen durumlar nelerdir? Mirasçılık belgesi neden verilmez? diyorsanız işte yanıtı..

Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması, yabancılar tarafından talep edilmesi veya mirasçılık belgesi verilmesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektirmesi ya da talebin yabancılık unsuru taşıması gibi yargılamayı gerektiren durumlarda, noterler tarafından mirasçılık belgesi verilmiyor.

Mirasçılık belgesi noter ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*