Taşınmazların veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki miras vergisi ne zamana kadar ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Miras vergisi ne zamana kadar ödenir?
Miras hukuku esasları gereğince, menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Verginin mükellefleri, veraset yoluyla ya da ivazsız bir suretle mal intikal eden gerçek ve tüzel kişiler olarak karşımıza çıkıyor.
Veraset ve intikal vergisi olarakta bilinen miras vergisi ödemeleri için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Veraset yoluyla intikal eden mal, istisna tutarının altında kalsa dahi beyanname veriliyor.
Miras vergisinin beyannamesi; ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;
Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;
Mükellefler ölen kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine veriliyor. Peki miras vergisi ne zamana kadar ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Miras vergisinin kesinleşmesinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenebiliyor.
2016 yılı miras vergisi 1. taksit ödemeleri için son 20 gün bulunuyor.
Miras vergisi beyannamesi 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com