Miras taksim sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir?

Miras taksim sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir

Ölüm halinde yasal mirasçılara kalan malların bu mirasçılar arasında paylaştırılması için düzenlenen belgeye miras taksim sözleşmesi adı veriliyor. Peki miras taksim sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor.

Mirasbırakan, malvarlığında eskisi gibi serbestçe tasarruf edebiliyor; ancak, miras sözleşmesindeki yükümlülüğü ile bağdaşmayan ölüme bağlı tasarruflarına veya bağışlamalarına itiraz edilebiliyor.

Miras taksim sözleşmesinin geçerli olması için bazı koşullar bulunuyor. Peki miras taksim sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Öncelikle miras sözleşmesi yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak gerekiyor.Elden paylaşma yapılmadıkça, mirasçıları bağlayacak bir paylaşma sözleşmesi ancak yazılı şekilde yapılırsa geçerli olabiliyor. Ayrıca bu yazılı metnin tüm mirasılar tarafından imzalanması gerekiyor.

Tapu sicil müdürlüklerinde kayıtlı taşınmazların taksimi ise taşınmazların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüklerinin birisinde gerçekleştirilebiliyor. Bu durumda işlemi yapacak tapu sicil müdürlüğünün diğer müdürlüklerden tapu kayıt örneği ve gerekli diğer bilgi ve belgeleri isteyerek yetki alması gerekiyor. Aksi takdirde miras taksim sözleşmesinin geçersizliği söz konusu oluyor.

Miras taksim sözleşmesi noterde düzenlenmiş ise sözleşmenin taşınmaz malların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüklerine ayrı ayrı ibraz edilerek tescil talebinde bulunulması gerekiyor. Aksi takdirde miras taksim sözleşmesinin geçersizliği söz konusu oluyor. Tescili tüm mirasçıların, sözleşme veya vekaletnameyle yetki verilmiş ise yetki verilen mirasçının tapu sicil müdürlüğünden talep etmesi gerekiyor.

Miras taksim sözleşmesi örneği 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com