Miras sözleşmesi nasıl yapılır?

miras sözleşmesi nasıl yapılır
Medeni Kanun esaslarına göre mirasçılar aralarında miras sözleşmesi yapabiliyor.Peki miras sözleşmesi nasıl yapılır? İşte miras sözleşmesi örneği..

Bir kişinin ölümünden sonra geride bıraktığı menkul ve gayrimenkul mallar, yasal mirasçılarına kalıyor. Miras Hukuku esaslarına göre yasal mirasçılar mirasbırakanın hısımları,kan hısımları, evlatlığı ve altsoyu,eşi ve devlet olarak kabul ediliyor.

Mirasçıların Sulh Hukuk Mahkemesinden veya noterden alabileceği veraset ilamında ölen kimsenin mal varlığı ve yasal mirasçıları yer alıyor.

Miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer vasiyet bulunmuyorsa mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor. Peki miras sözleşmesi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..

Mirasbırakan, mirasbırakan ile üçüncü kişi ile yaptığı vefata bağlı tasarruf şeklindeki sözleşme miras sözleşmesi olarak karşımıza çıkıyor. Kanunen miras sözleşmesinin geçerli olması için resmî vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekiyor.

Sözleşmenin tarafları, arzularını resmî memura aynı zamanda bildiriyor ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalıyor.

Miras sözleşmesi örneği..

TARAFLAR :

…………arasında aşağıdaki koşullarla bir miras taksim sözleşmesi akdolunmuştur.

İşbu sözleşmede ;

…………..” devreden “,
………….” devralan ” olarak anılacaktır.

KONU :

İşbu sözleşmenin konusu, ……….vefatı sonucunda devredenlerin kendilerine intikal eden, tapuda ………….adına kayıtlı olan ve edinilmiş mal rejimi gereği yarısının da ona ait olduğu, terekedeki taksim sonunda kendisine düşecek miras payına düşen …………..yer alan konutun mülkiyet hakkının tamamını, mirasçılardan olan ………(devralana) devretmesidir.

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :

Devredenler, ………..tarihinde ölen …….’dan kendilerine intikal eden ve taksim sonunda kesinleşecek olan yukarıda bahsi geçen mülkiyet üzerindeki miras payının tamamını devralana, …………terekenin kalan kısmından hiçbir hak talep etmemesi şartıyla devretmiştir.

YETKİLİ MAHKEME :

İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için …………yetkili olacaktır.

İşbu sözleşme, ../../2015 tarihinde ………………………..’ da beş nüsha olarak imzalanmış ve bir nüsha devralana teslim edilmiş, diğer nüshalar devredenlerde kalmıştır.

Devreden Devralan

Miras sözleşmesi nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*