Kendisine miras kalan mirasçıların bu mirası nasıl kabul etme hakkı olduğu gibi reddetme hakları da bulunuyor. Peki miras reddi nasıl yapılır? Miras nasıl reddedilir? diyorsanız işte yanıtı…
Mirasbırakan kişinin ölümüyle birlikte, tüm hak, alacak ve borçları ile kendiliğinden ve bir bütün miras olarak mirasçılara geçiyor. Kendisine miras kalan mirasçıların bu mirası nasıl kabul etme hakkı olduğu gibi reddetme hakları da bulunuyor. Peki miras reddi nasıl yapılır? Miras nasıl reddedilir? diyorsanız işte yanıtı…
Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır. Fakat mirasın reddedilebilmesi için yasal süre zarfı içerisinde dilekçe verilmiş olması gerekiyor. Konu ile ilgili yasal esaslar aşağıda yer alıyor:
a. Genel olarak
Miras, üç ay içinde reddolunabilir.
Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.
b. Terekenin yazımında
Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlar.
Ret hakkının geçmesi
Mirası reddetmeden ölen mirasçının ret hakkı kendi mirasçılarına geçer.
Bu mirasçılar için ret süresi, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten başlar. Ancak bu süre, kendilerinin mirasbırakanından geçen mirasın reddi için mirasçıya tanınan süre dolmadıkça sona ermez.
Ret sonucunda miras daha önce mirasçı olmayanlara geçerse; bunlar için ret süresi, önceki mirasçılar tarafından mirasın reddedildiğini öğrendikleri tarihten işlemeye başlar.
Reddi miras için dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com