Miras; ölen kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler olarak karşımıza çıkıyor. Peki Miras paylaşımında itiraz süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Miras paylaşımında itiraz süresi!
Miras; vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaideler olarak ifade ediliyor.
Bir kimsenin vefatı anında, hısımlarına (mirasçı olan yakın akrabalarına) intikal edecek bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları miras olarak ifade ediliyor. Genel olarak mirasçılara geçen malvarlığına “tereke” deniyor.
Miras paylaşımına itiraz süresi, sözleşmenin iptal edilmesinin istenmesiyle söz konusu oluyor. Miras paylaşımının iptal davasını menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklıları açıyor. Peki Miras paylaşımında itiraz süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Miras paylaşımına itiraz süresi, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyiniyetli davalılara karşı 10 yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı 20 yıl geçmekle düşüyor.
Miras taksim sözleşmesinin iptali davasında yetkili mahkeme mirasbırakanın en son yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesi oluyor. Miras taksim sözleşmesinin iptali davasında davalı taraf doğrudan doğruya mirastan yarar sağlayan oluyor.
Atanmış mirasçı ne demek?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com