Medeni Kanun kapsamında yasal mirasçıların kimler olduğu, kime hangi oranda miras payının düştüğü ve mirasta evlatlığın durumu gibi konular düzenleniyor. Peki Miras hukukunda zaman aşımı var mı? diyorsanız işte yanıtı…
Miras hukukunda zaman aşımı var mı?
Miras hukuku, bir gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmiş olması halinde, para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının yani malvarlığının durumunu düzenleyen hukuk kurallarından oluşuyor.
Miras hukukunda eşin payı, ailedeki diğer fertlerin olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Örneğin çocukları varsa mirastan alacağı oran, 1/4 iken çocuklarının, anne-baba ve kardeşlerinin olmaması halinde büyükanne ve büyükbaba ile miras paylaşılıyor; burdan alacağı oran ise 3/4 oluyor.Peki Miras hukukunda zaman aşımı var mı? diyorsanız işte yanıtı…
Miras hukukunda zaman aşımı süreleri…
Ölüme bağlı tasarrufların iptali için açılacak davanın miras hukukunda zamanaşımı sürelerinde, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içerisinde zamanaşımına uğruyor.
Miras hukukunda zamanaşımı süreleri her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyi niyetli davalılara karşı 10 yıl, iyi niyetli olmayan davalılara karşı 20 yıl geçmekle düşüyor.
Miras hukukunda zamanaşımı sürelerine göre açılmış olan tenkis davası, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden 10 yıl geçmekle düşüyor.
Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlıyor.
Mirastan mahrum bırakma nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com