Miras hukukunda mahfuz hisse oranları!

Miras hukukunda mahfuz hisse oranları

Mahfuz hisse, miras bırakanın vefata bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. Peki miras hukukunda mahfuz hisse oranları nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Miras hukukunda mahfuz hisse oranları!
Mirasçılar, ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş bir kimsenin mirasının (terekesinin) intikal ettiği gerçek veya tüzel kişi olarak biliniyor . Malvarlığının miras yolu ile intikali ancak gerçek kişilerde söz konusu olabiliyor. Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan malvarlığı ölümünde tereke adını alıyor.

Kanuni mirasçılık, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya tabiiyet (uyrukluk) bağına dayanıyor. Yasal mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor.

Mahfuz hisse ise yasal mirasçıların miras haklarını korumaya ilişkin getirilmiş bir önlem olarak biliniyor. Buna göre mahfuz hak sahipleri her halükarda, kanundan kaynaklı tereke üzerindeki saklı paylarının sahibi oluyor.

Mahfuz hak sahipleri vefat eden kişinin altsoyu (çocuk, torun), anne ve babası ile eşi olarak sayılıyor. Tabi ki altsoy yaşadığı takdirde anne ve babanın mirasçılığından söz edilemeyeceğinden, mahfuz hakkından da söz etmek mümkün olmuyor.

Peki miras hukukunda mahfuz hisse oranları nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Miras hukukunda mahfuz hisseli mirasçılar ve hisseleri şöyle ifade ediliyor:
– Murisin füruu için kanuni miras hakkının 3/4’ü
– Murisin ana ve babasından her biri için kanuni miras hakkının 1/2’si
– Murisin kardeşlerinden her biri için kanuni miras hakkının 1/4’ü
– Murisin eşi için, birlikte mirasçı olmuşsa kanuni miras hakkının tamamı, diğer hallerde kanuni miras hakkının 1/2’si.

Mahfuz hisse ne demektir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com