Miras hukukuna göre, bir kimsenin ölümünün ardından sahip olduğu mal ve haklar yasal mirasçılarına geçiyor. Peki miras hakkı zaman aşımına uğrar mı? Mirasta zaman aşımı kaç yıldır? diyorsanız işte yanıtı…
Miras hakkı zaman aşımına uğrar mı?
Miras, mirasbırakanın vefatıyla birlikte açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin vefat anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Vefat anından sonra kanundaki hükümlere de uyarak mirasın alınması süreci başlıyor.
Medeni Kanunda da yer alan esaslara göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabiliyor.Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş oluyorlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılıyor.Peki miras hakkı zaman aşımına uğrar mı? Mirasta zaman aşımı kaç yıldır? diyorsanız işte yanıtı…
Miras davası açarak miras konularında yaşadığı hak kaybının telafisini talep edecek bireyler açısından açılacak davanın niteliğine göre farklı zamanaşımı süreleri bulunuyor.
*Miras Davası Zamanaşımı – Tenkis Davası
Tenkis davası açmak isteyen kişilerin bu süreçte hak düşürücü süreyi geçirmeden tenkis davasını açmaları gerekiyor. Bu noktada saklı paylarında hak kaybı ile karşılaşan kişi bu durumu öğrenmesinin ardından 1 yıl içerisinde, her halde de vasiyetnamenin açılması ve miras paylaşımının yapılmasının ardından 10 yıllık süre içerisinde tenkis davası açmak gerekiyor.
*Miras Davası Zamanaşımı – Mirasın Reddi
Mirasın reddi davalarında ise zamanaşımı 3 ay oluyor. Bu süre mirasçı olunduğunun öğrenilmesinden itibaren başlamakta, mirasın borca batık olup olmadığının tam olarak bilinmediği durumlarda da miras davası zamanaşımı mirasın batık olduğunun öğrenilmesinden sonra başlıyor. Ayrıca miras davası zaman aşımı için önemli bir durumun varlığı halinde sulh hukuk hakimi farklı bir zamanaşımı süresi de uygulayabiliyor.
Ölüme bağlı tasarrufların iptali için açılacak miras davalarında ise her halde vasiyetnamenin açılmasının ve mirasın mirasçılara geçmesinin ardından iyi niyetli mirasçılarda 10 yıl kötü niyetli mirasçılarda da 20 yıl miras davası zamanaşımı süresi öngörülüyor.
*Miras Davası Zamanaşımı – Tapu İptal Davası
Muvazaalı işlem nedeniyle açılacak olan tapu kaydının iptali davalarında süre aşımı bulunmuyor. Bireyler muris muvazaası nedeniyle istedikleri zaman dava açabiliyor fakat burada, tapu iptali davası açılmasının kötü niyetli olup olmadığı da üzerinde durulan konular arasında oluyor. Kötü niyetin olduğu kanaat getirilen Yargıtay kararları da mevcuttur. Örneğin miras kalan bir taşınmazın 20 30 yıl sonra değerlenmesi sonucu muris muvazaası nedeniyle açılacak davada hakim bu kadar zaman talep ve istek olmaması fakat muvazaalı işlemin sonrası bırakılan taşınmazın değerlenmesi ile birlikte doğan isteklerin kabul edilmemesi gerektiğine hükmedebiliyor.
Miras davası zamanaşımı konusunda hak kaybı yaşanmasının önüne geçilebilmesi için bireylerin bu hususta uzman bir miras avukatı ile miras davası açması öneriliyor. Miras avukatı, miras hukuku konusunda tecrübeli oması nedeniyle yaşanılan hak kayıplarının telafisini sağlayabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com