3. Mimari ve Kentsel Restorasyon Bienali, ’Kültüler ve Doğal Mirasın Bir Parçası Olarak Peyzaj’ konulu panel Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Sinan salonunda gerçekleştirildi.
Panele Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi(TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, TÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Özgüven, Yunanistan ve Bulgaristan üniversitelerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasında Edirne’nin tarih ve medeniyetlerin buluştuğu ender şehirlerden biri olduğunu ifade eden Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “Balkanların ve medeniyetlerin başkenti olan Edirne, yüzyıllar boyunca her daim önemini korumuştur. Medeniyetler her zaman nehir kenarlarına kurulmuş ve Edirne’de 3 nehrin buluştuğu bir noktadadır. Bizler suyla başlayan, gelişen, sudan mahrum kalınca da hayatı sona eren canlılarız. Su iyiliktir, medeniyettir. Su medeniyetler içinde belirleyicidir. Yerleşim yerleri suların kenarına inşa edilmiş sular büyüdükçe şehirler de büyümüştür. İnsanlık suya değer verdiği sürece değer kazanmıştır. Köprüler, nehirlerin vazgeçilmezidir. Zamana ve mevsimlere meydan okuyan paha biçilemez taş köprüler insanları karşı kıyıya ulaştırdığı gibi tarihi de günümüze taşır. Bu nedenle Edirne’de Osmanlı’dan kalan 10’a yakın, Roma’dan kalma 3 köprü mevcuttur. Bu köprülerimizden Meriç ve Tunca Köprülerine dekoratif aydınlatma yapılmış ve şehre bir değer ve canlılık sağlanmıştır. Sonuç olarak nehirler, ticaret için ulaşımda kullanılmış köprüler adeta şehirleri süslemiştir. Mutlu nehir, mutlu şehir, mutlu insan dileğiyle selam ve hürmetlerimi sunarım” dedi.
Panelin açılış konuşmalarının ardından ’Edirne İçin Kentsel Tasarım’ isimli sergi açılırken, birinci oturumda ’Tarihsel Bağlamda Çevre ve Yerleşim’, ikinci oturumda ’Çevrenin Geleceği ve Tarihi Yerleşimlerde Jeomorfolojik Değişim Etkileri’ konuları ele alındı.
Hürriyet
Bir yanıt bırakın