Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?

Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal diğer adıyla kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte emsal hesabı…

Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?
Emsal, imar adasındaki imar parselinde yapılacak binanın inşaat alanları toplamını gösteriyor. Bina inşaat alanı imar planı üzerinde yazılı emsal ile belirtilmiş miktarı aşamıyor.

Emsal hesabında, bodrum kat, asma kat, çatı arası piyesi ve açık/kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların katlar alanına dahil edilmeyen alanları çıkarıldıktan sonra bulunuyor. Emsal oranları belediyeler tarafından düzenlenen İmar Durum Belgesi’nde yer alıyor.

Emsal; inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayı olarak karşımıza çıkıyor. Peki Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte emsal hesabı…

Emsal yani KAKS oranları, belli rakamlarda değişkenlik gösteriyor.

Emsal oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları olarak sıralanıyor.

Emsal oranı tek bir oran olabileceği gibi belli bir aralıkta da verilebiliyor. Örneğin “Emsal oranı 1.50’dır.” veya Emsal oranı 0.30 – 1.50’dır.” denilebiliyor.

Emsal hesaplama programı…
1500 metrekare büyüklüğünde bir arsanın imar durum belgesinde emsal oranı 0.40 ise; emsal değeriyle o arsa üzerine inşa edilebilecek toplam inşaat alanı şu hesabı şu şekilde yapılıyor:

1500 x 0.40 = 600 metrekare

Yukarıdaki hesaplamaya göre 600 metrekare inşaat alanına sahip bina inşa edilebiliyor.

Kentsel dönüşümde emsal ne demek?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com