Çalışma Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğe göre; 25 Mayıs’tan itibaren 40 meslekte ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ olmayan işçilerin çalıştırılması yasak. Çalıştırana da büyük cezalar var. Ancak bugüne kadar belgeyi alan sayısı oldukça az. işverenler ek süre istiyor Ek süre verilebilir Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe belgesiz işçi krizi yaşanacağını belirterek şöyle devam etti: “Belgesi olmayan işçi şantiyede çalışamayacak ve işler yavaşlayacak.
Ama sektörü disiplin altına alacak bu düzenlemeden vazgeçmek söz konusu olmaz. Belki müracaatını yapan, süreci başlatan çalışan için ek süre düşünülebilir.” İMKON’un yaptığı sınavlara değinen Tellioğlu “Uygulamada sorun yok iş güvenliğinde büyük eksikler var” dedi.Tahir Tellioğlu Belgesi olmayan çalışamaz Çalışma Bakanlığı, 25 Mayıs 2015’te yayınladığı tebliğ ile inşaat, otomotiv ve doğalgaz sektörlerinde tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni zorunlu hale getirmişti. Belgenin alınması için verilen süre 25 Mayıs 2016’da doluyor. 25 Mayıs’tan itibaren ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ olmayan işçi çalıştırılması yasaklanacak. Belgesi olmayanlar söz konusu sektörlerde çalışamayacak. Sadece 20 bin kişi 25 Mayıs’tan itibaren belgesiz işçi çalıştıran işverene her çalışan için 500 lira para cezası kesilecek. Ancak verilen bir yıl sürede konuya yeterince duyarlı davranılmadığı savunuluyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve Tüm İnşaat Müteahhitleri (TÎMFED) Başkanı Tahir Tellioğlu, 800 bin ile 1 milyon inşaat işçisinin belge alması gerekirken belge alan işçi’ sayısının 20 bin olduğunu vurguladı.
‘Geri adım atılmaz’
İnşaat sektörü temsilcileri ek süre verilmesini öneriyor. Belge zorunluluğu getiren yönetmeliğin inşaat sektörünün en temel sorunlarına çözüm olacağını belirten Tahir Tellioğlu, “Devlet gerekli düzenlemeyi yaptı.
Vatandaşın ayağına kadar gidip çalıştığı yerde sınav yapıyoruz. Bu yönetmelik İLO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmeleri ve Avrupa Birliği uyum yasalarının hukuki gereği.
Bu nedenle geri adım atılmaz” diye konuştu.
‘Şartlı erteleme olabilir’
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, uygulamayı desteklediğini bildirdi. Tüm üyelere çağrı yapmalarına karşın yeterli başvuru olmadığını belirten Nazmi Durbakayım, “Şartlı erteleme yapılabilir. Bir defalık ek süre verilip sonra gerekli adımları atmayanlar için yaptırımlar uygulanır” dedi.
‘Gündemde tutulmalı’
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ek sürenin de tek başına çözüm olmadığını dile getirdi. Çelik “Bu konuda, ‘Mevzuat yazıldı konu kapandı’ diye düşünmek doğru değil. Kamu spotları, bilgilendirme yazıları ve ilanlarla konu gündemde tutulmalı” ifadelerini kullandı.
‘Kuruluş sayısı az’
KONUTDER Başkan Yardımcısı Ramadan Kumova, düzenleme ile iş kazalarının azalacağını, iş kalitesinin artacağını söyledi.
Kumova “25 Mayıs’tan itibaren firmalar cezayla karşı karşıya kalacak, çalışanlar belgelendirme kuruluşlarına başvuracak. Fakat belgelendirme kuruluşlarının az olması nedeni ile talepler zamanında karşılanamayacak” diye konuştu.
Belge alması zorunlu meslekler
Ahşap kalıpçı, Alçı levha uygulayıcısı, Alçı sıva uygulayıcısı. Alüminyum kaynakçısı, Asansör bakım ve onarımcısı, Asansör montajcısı, Bacacı, Betonarme demircisi, Betoncu, CNC programcısı, Çelik kaynakçısı. Direnç kaynak ayarcısı, Doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, Doğalgaz çelik boru kaynakçısı, Doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, Doğalgaz işletme bakım operatörü, Doğalgaz polietilen boru kaynakçısı. Duvarcı, unlu meslekler Endüstriyel boru montajcısı, Hidrolik-pnömatikçi, Isı yalıtımcısı. Isıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, İnşaat boyacısı.
İskele kurulum elemanı, Kaynak operatörü. Makine bakımcı, Metal sac işlemeci, Otomotiv elektromekanikçisi, Otomotiv mekanikçisi. Otomotiv montajcısı, Otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, Panel kalıpçı, Plastik kaynakçısı. Seramik karo kaplamacısı, Ses yalıtımcısı, Sıvacı, Su yalıtımcısı, Tünel kalıpçı, Yangın yalıtımcısı.
Vatan