Meram’daki kentsel dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Belediye öncülüğünde 5 mahallede başlatılan çalışmalara ilçe halkı da destek veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde afet riski altındaki binaların yenilenmesi amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğine 81 ilden 129 belediye katıldı. Meram Belediyesi de seferberliğe katılan belediyeler arasında bulunuyor. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, gazetemize dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Toru, bir yıl içinde Meram nüfusunun yarısını kapsayan 50 milyon metrekarelik alanda imar planı revizyonu yaparak ilçe tarihindeki en büyük planlamayı gerçekleştirdiklerini belirtti. “5 ayrı bölgeyi kapsayan kentsel dönüşüm projeleriyle Türkiye’ye örnek olduk” diyen Toru, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinde Konya’daki tek belediye olmaktan da gurur duyduklarını söyledi. Belediye olarak kentsel dönüşümde her zaman öncü olduklarını vurgulayan Fatma Toru, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca Türkiye genelinde afet riski altındaki binaların yenilenmesi amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinde 81 ilden toplam 129 belediye içerisinde Meram Belediyemiz de yer aldı. Konya’da ilk kentsel dönüşüm hamlesini de biz başlatmıştık ve şu anda da Bakanlığımızın belirlemiş olduğu 129 belediye içerisinde Konya’dan tek belediye olarak Meram Belediyesi’nin yer almasından dolayı mutluyuz, onurluyuz. Kentsel dönüşüm seferberliğine bir tuğla da biz koymak için çalışmalarımıza yön verdik” dedi.
10 BİN TAŞINMAZI KAPSIYOR
5 ayrı kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda toplamda 10 bin taşınmazın sahibine hizmet vereceklerini açıklayan Başkan Toru, “Bu alanda 2 bin 800 parsel ve 2 bin 155 bina bulunuyor. Bunların çoğu yığma binalar ve 40-50 yıllık ekonomik ömrünü tamamlamış binalar. Vatandaşlarımızın daha konforlu, hayat standartları yüksek bir çevrede yaşaması amacıyla bu dönüşüm hamlesini başlatmış olduk. Vatandaşımızın yaşam kalitesini yükseltilmesinin yanı sıra şehrimizdeki inşaat sektörünün ivme kazanması, bu bölgedeki altyapı ve üstyapının daha nitelikli hale getirilmesi, çevrenin düzenlenmesi, eğitim alanları, sağlık alanları, dini tesisler ile sosyal alanların oluşturulması ve ulaşım sorunlarının çözülmesi için bu çalışmaların yapılması kaçınılmazdı” sözlerini kullandı. Meram’ın en önemli sorununun imarlı yapılaşma ve imarlı hareket olduğunu sürekli dile getirdiklerini ve göreve geldikten sonra da öncelikli olarak bu konu üzerinde durduklarını kaydeden Başkan Toru, “Bununla ilgili olarak çözüme yönelik çalışmalarımız olacağını vaat etmiştik. Sözümüzde durduk ve göreve geldiğimiz günden bugüne toplamda 50 milyon metrekarelik alanda imar planlama çalışması yaptık. 44 mahalle ve 170 bin nüfusu kapsayan bu çalışma Meram’da yaşayan hemşehrilerimizin yarısını ilgilendiriyor. 9 milyon 500 bin metrekarelik alanı kapsayan master plan ile ilgili 1/5000’lik nazım imar planı Büyükşehir Belediye Meclisimiz tarafından onaylandı. Bu alanın 3 milyon 500 bin metrekarelik birinci bölümüyle ilgili 1/1000’lik uygulama imar planı da Büyükşehir Belediye Meclisimiz tarafından onaylanmıştır. 6 milyon metrekareyi kapsayan 2. bölümle ilgili ise onay süreci devam etmektedir” diye konuştu.
5 AYRI BÖLGEDE DÖNÜŞÜM
Meram’ın gelişimini hızlandırmak için belli noktalarda dönüşüm alanları belirlediklerini ifade eden Başkan Toru, “5 ayrı bölgede kentsel dönüşüm kararı aldık. 5393 sayılı Kanun kapsamında Çaybaşı ve Hacıfettah Mahallelerini kapsayan 24 hektarlık kentsel dönüşüm projesinde arsa sahibi vatandaşlarla sözleşme imzalama süreci devam ediyor. Yine Aksinne Mahallesi’ni kapsayan 21 hektarlık alandaki kentsel dönüşümle ilgili de hak sahipleriyle sözleşme imzalama süreci sürüyor.” diye konuştu. 6306 sayılı Kanun gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte 3 ayrı noktada da kentsel dönüşüm çalışmasının devam ettiğini kaydeden Başkan Toru, “Çevre ve yaşam kalitesi yüksek bir Meram için kentsel dönüşüm hamlesi başlattık. Şükran, Çaybaşı, Hacıfettah, Aksinne, Turgut Reis, Küçük Aymanas, Uluırmak Saka, Ziya Barlas ve Ali Hoca Mahallelerini kapsayan 1 milyon 200 bin metre karelik alanda Türkiye’deki en büyük Kentsel Dönüşüm Projelerinden birini hayata geçiriyoruz. Uluırmak Saka, Uluırmak Ali Hoca ve Dr. Ziya Barlas mahallelerinde 270 bin metrekarelik ve Şükran Mahallesi’nde 180 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşümle ilgili hak sahipleriyle sözleşme imzalama süreci devam ediyor. Turgut Reis ve Küçük Aymanas Mahallelerinde 530 bin metrekarelik alanda binlerce parselde devasa dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Bu projeyle ilgili arazi ölçümü, fotoğraflama ve teknik hesaplama çalışmaları devam etmektedir. En kısa süre içinde bu projede de hak sahipleriyle sözleşme imzalama süreci başlayacak” dedi.
DÖNÜŞÜM KOLAY DEĞİL
Kentsel dönüşüm çalışmasının kolay bir hadise olmadığını ve pek çok tarafının olduğunu dile getiren Toru, “Bizim için önemli olan şehrimizin ve vatandaşlarımızın kazanmasıdır. Belediye olarak bizim herhangi bir ticari beklentimiz yoktur. Bundan hareketle modellememizi yaptık ve çalışmalarımıza yön verdik. Konya’da kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme çalışmalarında Meram Belediyesi’nin öncülüğü devam edecek. Sadece binaları yıkıp yeniden yapmayı değil aynı zamanda çevre ve kültür mirasımızın korunması, tarihi mirasımızın korunması, kadim bir medeniyetin torunları olarak üzerimize düşeni yapmak, şehir kimliğini yeniden ihya etmek ve komşuluk ilişiklerini koruyarak sosyal bir proje oluşturmayı hedefledik. Konutların sosyal olmasını değil projelerin sosyal olmasını hedefledik ve bu minvalde çalışmalarımız devam ediyor. Kentsel dönüşüm tarihi bir fırsattır. Vatandaşlarımızın bunun bilincinde olmasını ve en büyük desteği vermesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Merhaba