Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’ne göre binalarda mantolama yapılması zorunlu hale geldi. Peki mantolama yapılırken nelere dikkat edilmeli? İşte mantolama yapılırken dikkat edilmesi gerekenler..
Binalarda mantolama, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacıyla yapının bir nevi manto içine alınması, ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması olarak biliniyor.
Özellikle kış aylarında, yapının içerisindeki ısıtılmış havayla, dışarıdaki soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı devasa olduğundan, bina içindeki ısı, pencerelerden, çatıdan ve duvarlardan dışarıya kaçıyor. Kaçan ısı bir türlü ısınamamamıza, dolayısıyla da daha çok yakıt tüketilmesine neden oluyor.
Mantolama yapılacak binanın yaşı, malzeme kalitesi ve işçilik kalitesi mantolama tasarruf oranının yüzde 30 ile yüzde 60 değişmesine sebep olan faktörler arasında yer alıyor. Mantolama ile bina içindeki sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık artmış oluyor. Peki mantolama yapılırken nelere dikkat edilmeli? diyorsanız işte yanıtı..
Mantolama yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde:
-Mantolama uygulamalarında en az 3 cm ve üzeri ısı yalıtım levhasının kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
– Mantolama uygulamalarında m² başına en az 6 adet mekanik tespit dübeli kullanılması gerekiyor.
– Mantolama levhalarının dizimleri kabul görmüş biçimlerde gerçekleştirilmiş olması gerekiyor.
-Dış cephe mantolama uygulamalarında kullanılan malzemelerin birbirleriyle uyum göstermesi gerekir ve malzeme kalitelerinin uluslararası standartlarda olması önem arz ediyor.
-İstenen sonuç ve tasarrufun sağlanabilmesi için ısı izolasyon uygulamalarının mutlaka dış cephelerde gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın