Mantolama dış yada iç cepheler için yapılan enerji tasarrufu sağlayan işlem olarak karşımıza çıkıyor. Enerji Verimliliği Yönetmeliğince yeni binalarda zorunlu olan mantolama ücreti nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Mantolama, binaların yalıtım malzemeleri ile giydirilmesi ile yapılan işlem oluyor. Bu uygulama ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artmış oluyor.
Mantolama yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlıyor.Binanın dış duvarlarında beton içindeki donatıları korozyona karşı koruyarak bina ömrünü uzatmış oluyor.
2000 yılında Resmi Gazeteye yayımlanan yönetmelik ile zorunlu hale geldi. Bu yönetmeliğe göre yeni yapılan binaların, mantolaması da yapılarak inşaatının tamamlanması gerekiyor. Eski binalarda ise mantolamanın isteğe bağlı olarak yapılması gerekiyor.
Mantolama yapıldıktan sonra da Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre “Binalarda enerji kimlik belgesi” nin alınması gerekiyor. Yine bu belgenin de 2017 tarihine kadar alınmış olması gerekiyor.Peki mantolama ücreti nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Mantolama m2 ücreti, kullanılacağı bölgeye, malzemeye ve firmasına göre değişkenlikler göstermek ile birlikte 50 ile 150 TL arasında değişkenlik gösteriyor.
Mantolamada oy birliği şart mıdır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com