Mantolama uygulamasıyla binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor.Peki mantolama nereye yapılır? Mantolama nerelere yapılır?
Bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için mantolama yapılıyor.Yapıya mantolama yapıldıktan sonra, içerideki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylelikle binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor.
Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümleri gereğince, mantolama zorunlu bir uygulama oluyor. Yönetmelik gereğince yeni binalar mantolama yapılarak inşa ediliyor.
Mantolaması olmayan binalar için yasal yaptırımlar uygulanıyor. Örneğin, mantolaması olmayan binadaki evler için alım-satım, kiralama gibi tasarruflar yapılamıyor. Ayrıca, doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.
Bir binada mantolamanın yapılıp yapılmadığı, binanın projesine bakılarak dış katmanları ve ne tür yalıtım malzemeleri kullanıldığı görülebiliyor. Peki mantolama nereye yapılır? Mantolama nerelere yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Mantolama , dükkanlarla birinci kat arasında kalan yerlerin ortak alan olarak sayılıp sayılmadığı ve buna bağlı olarak mantolama masrafının kat malikleri kurulu tarafından karşılanıp karşılanmayacağı esası yer alıyor.
Dairelerin tavanları nasıl ortak alanlar kısmına girmiyorsa, dükkan tavanları da ortak alanlar kapsamına dahil edilmiyor. Dolayısıyla orada yapılacak mantolama işleminin kat malikleri kurulu tarafından değil, oranın kat maliki tarafından karşılanması gerekiyor.
Mantolama ne kadar enerji tasarrufu sağlar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın