Bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için mantolama yapılıyor.Peki mantolama nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Binalarda ısı yalıtım uygulaması olarak da bilinen mantolama uygulaması 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile zorunlu hale geldi.
Yönetmelik esaslarına göre yeni binalar mantolaması yapılarak inşa edilirken; eski binaların da 2017 yılında kadar mantolama yaptırması gerekiyor.
Aksi takdirde, mantolaması olmayan yapılar için yasal yaptırımlar söz konusu oluyor. Örneğin, mantolaması olmayan evler için alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Ayı zamanda doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.Peki mantolama nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Mantolama ilk uygulandığında zaman alüminyumun görüntüsü duvara işleniyor. Kullanılacak olan yalıtım levhasının kalınlığı yada başlangıçtaki alüminyum profilinin ölçüsüne göre değişiyor.Profiller duvarlara göre dübelleriyle çakılıp belirleniyor.Isı yalıtım plakaları tuğla dizilimine göre döşenmeli ve plakanın derzi tuğla işe aynı hizaya uygun olması gerekiyor.
Olmaması durumunda ise mantolama sistemi eşit yayılmadığından bir süre sonra düşebiliyor. Dübelleme sistemi her 6 metrekarede plakaya göre ayarlanan yere iyi bir şekilde sabitleniyor.
Düzenli olarak yapılmazsa ve rastgele yerleştirilirse taktirde plakalar kesinlikle düşüyor. Plakaların üzerlerine atılmakta olan sıvanın kalınlığı ve filenin ne kadar kaliteli oluşu önemli oluyor.Mantolama sistemi bu şekilde yapılırsa en iyi sonucu veriyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagudem.com
Bir yanıt bırakın