Manisa Şehzadeler’deki yıkım ada bazında olmalı!

Manisa Şehzadeler'deki yıkım ada bazında olmalı!

Manisa’da Şehzadeler İlçesi Murat Caddesi üzerindeki 5 katlı bina, yanındaki binanın temel kazma çalışmaları sırasında hasar gördü. Manisa’daki evlerin bitişik nizamda olması, bütün binaların aynı tehlikeyi taşıdığını gösterdi. Konu hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek, bu sıkıntının önüne geçmek için tek çarenin ada bazında yıkım olduğunu söyledi. Aynı konuda görüşlerini almak istediğimiz İnşaat Mühendisleri Odası ise açıklama yapmaktan kaçındı.

ŞEHZADELER İlçesi Murat Caddesi’nde meydana geldi. Cadde üzerindeki boş arsaya apartman yapılması için temel kazılırken bitişikteki 5 katlı apartmanın temeli hasar gördü. Apartmanda çatlaklar oluşurken, binada yaşayan beş ailede evlerini boşalttı. Binanın yıkılma olasılığına karşı vinçle destek sağlandı. Vinçle ayakta duran apartman, Manisa’daki bir gerçeği daha gün yüzüne çıkardı.

Kentteki özellikle eski yerleşim merkezlerindeki yapıların bitişik nizamda olduğu düşünülürse, bu tür sıkıntıların ilerleyen dönemlerde de karşımıza çıkması muhtemel görünüyor. Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek de yaptığı açıklamada aynı problemin yaşanabileceğini söyledi.

KİMSENİN SUÇU YOK
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün, gerekli yönetmeliklerle bina yıkım koşullarını belirlediğini, bunu da 5 maddeyle açıkladığını ifade eden Zeyrek, “Geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda aslında hiç kimsenin suçu yok. Şundan dolayı, bina yapılmış, yıkılmış, bina yıkıldığında yerine yapılacak bina bodrum katlı olduğu için mevcut zeminin altına inilmiş. Ancak toprağın gevşek olması sonucu hemen bitişiğindeki bina yan yatmış. Burada ne binayı yıkan müteahhidin be de yan yatan binayı yapan müteahhidin hiçbir suçu yok.” şeklinde konuştu.

BELEDİYE RAPOR İSTEDİ
Yıkılma tehlikesi geçiren binayla ilgili Şehzadeler Belediyesi’nin gerekli çalışmaları yaptığından bahseden Zeyrek, “Burada Şehzadeler Belediyesi çok hassas davrandı. Hemen Celal Bayar Üniversitesi’nden bir rapor istedi. Ne gibi çalışma yapılabileceği hususunda. Hazırlanan rapor doğrultusunda temelin altını güçlendirme çalışmaları sürüyor. Temeli güçlendirerek bu olayın önüne geçilmesi amaçlanıyor.” dedi.

TEMEL GÜÇLENDİRME ÇÖZÜM DEĞİL
Temel güçlendirme çalışmalarının sadece günü kurtarmaya yönelik olduğuna dikkat çeken Zeyrek, bu konuda şöyle konuştu: “Temel güçlendirme çalışması bundan sonrası için bir çözüm müdür? Bana göre değil. Çünkü daha birçok parselde bu sıkıntılarla karşılaşılacağını öngörmek çok da zor değil. Manisa’nın binaları hepimizin de bildiği üzere bitişik nizamla yapılmış durumda. Bu nedenle bundan sonraki yıkımlarda yine aynı problemlerle karşılaşmak mümkün. Temelin altına iniliyor yıkım yapılırken ve temelin altına indiğinde de zeminin toprak veya kayalık olmasına göre bu olay vuku bulabiliyor. Bu tip olaylarda toprak kaymasını engelleyen bazı sistemler var. Aksa dediğimiz sistemlerle toprağı tutabilmek mümkün oluyor. Ancak bu da garanti bir çözüm olmayacaktır.

ADA BAZINDA YIKIM EN İYİSİ
Manisa’daki yapılaşmanın bitişik nizamlı olmasından dolayı sorunlarla karşılaşmanın normal olduğuna değine Zeyrek, kesin çözümün ada bazlı yıkım olduğunu kaydetti. Zeyrek şöyle devam etti: “Bu işin kesin çözümü nedir derseniz, yıkımların kentsel dönüşüm kapsamında ada bazında olması. Eğer ada bazında yıkımlar gerçekleştirilirse binaların yan yatması ve sağlam yapılaşma olabilir. Ada bazında yıkım yapılırsa daha sağlıklı olacağı aşikar. Tek çare olarak bu görünüyor. 3 belediyenin de bu konuda çalışmaları var. Ben bu çalışmaların çok doğru olduğunu biliyorum, halkımız da yapıldığında doğru çalışmanın bu olduğunu görecek.”

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ AÇIKLAMA YAPMADI
Konuyla ilgili görüşlerini almak için başvurduğumuz İnşaat Mühendisleri Odası’ndan ise herhangi bir açıklama gelmedi.

Manisa Olay