Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, Malatya’nın birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu belirterek, kentte depreme dayanıksız 400 bin civarında konut olduğunu kaydetti.
Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül yaptığı açıklamada, Malatya’nın birinci dereceden deprem bölgesinde bulunduğunu hatırlattı. Kentte depreme dayanıksız 400 bin civarında konut olduğunu belirterek, yetkilileri uyaran Özgül, “Deprem kuşağının birinci sırasında gösterilen ilimizde ne yazık ki 2012 yılında bugüne kadar kentsel dönüşüm projesinden faydalanan proje parmak sayısını geçmemektedir. Oysa ilimizde yaklaşık 400 bin civarında bulunan konulun yaklaşık yüzde 80’niıı depreme dayanıksız olduğu apaçık ortadayken ne yazık ki insanlarımızın duyarsızlığı nedeniyle vurdumduymaz tavırları ile kentsel dönüşüm projesinin yeterince tanıtılmaması ve anlatılınaması nedeniyle projenin içeriğini bilmeyen vatandaş da umursamaz halde depreme dayanıksız konutlarında oturmaktadır” dedi.
Malatya’nın kentsel dönüşümden faydalanan iller sıralamasında sonlarda yer aldığını kaydeden Özgül, “Emlakçılar odası olarak vatandaşlarımıza seslenerek uyarmak istiyorum. Şu an oturduğumuz konutlarımızın yani evlerimizin yüzde 80-85’nin olası 7 şiddetindeki bir depremle yerle bir olacağı aşikardır. Lütfen can güvenliğimiz için kentsel dönüşüm projesinden faydalanarak konutlarımızı depreme dayanıklı hale getirin, çocuklarınızın ailenizin can güvenliği için evlerimizi yenilememiz gerekmektedir” diye konuştu.
Özgül, “Özelikle il ve ilçe belediyelerimizin ilgili birimleri, vatandaşa ve müteahhit firmalarının kentsel dönüşüm yasasındaki haklardan faydalanmak isledikleri projelere gereken hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz. Örneğin harçlar ve vergilerden muaf olan projelerin hayata geçirilmesi için gereken hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Bazı müteahhit firmalarca ve odamıza gelen bazı vatandaşlarla da belirtilen, belediyelerimizin imar müdürlüklerinde kentsel projesinin uygulanmasında bazı zorluklar gösterildiği, belirtilmektedir. Örneğin; kentsel projesinin uygulanması için yapılan projelerin aylarca onaylanmadığı ve belediyeye maddi bağışlar istenildiği, istenilen maddi bağışlar yapıldıktan sonra projelerin tasdik onayı gördüğü, aksi halde aylarca projelerin bekletildiği anlatılmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Belediye başkanlarının gerekli hassasiyetleri göstermesini isteyen Emlakçılar Odası Başkanı Malatya’nın düşünülerek, gerekli projelerin hazırlanmasını istedi.
Özgül, “Bir 7 şiddetindeki depremle Malatya’yı düşünün bir defa binaların %80-85’inin yıkıldığı nüfusun yarısından fazlasının konut ihtiyacı, sığınma ihtiyacının nasıl karşılanacağını düşünmek bile istemiyoruz. Başkanlarımızın yol, kaldırım ve çocuk parklarına verdikleri önemi ve çalışmalarının %10’unu da depreme yönelik çalışmalara vermelerini istiyoruz. İlimizin ilgili kurum ve birimlerinde önemle ricamız ilimizin deprem kuşanın birinci sırasında olduğunun unutulmaması” dedi.
Malatya Görüş