Aile konutu, eşlerin çocuklarıyla beraber oturmak için birlikte seçtikleri, yaşamlarını sürdürdükleri yerleşim alanı oluyor. Peki Mal ayrılığı rejiminde aile konutuna ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Mal ayrılığı rejiminde aile konutuna ne olur?
Eşlerin çocuklarıyla beraber oturmak için birlikte seçtikleri, yaşamlarını sürdürdükleri yerleşim alanı aile konutu olarak ifade ediliyor.
Aile konutu tapuya şerh edilebiliyor. Aile konutu şerhi, tapu kendisine ait olmayan eş için önem arz ediyor.
Aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadığı sürece tasarruf kararı veremiyor. Peki Mal ayrılığı rejiminde aile konutuna ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Medeni Kanunda yer alan esaslara göre herkesin malı kendisine ait oluyor. Kanunun 242. maddesi gereğince; malikin istediği gibi, tasarruf, yönetim ve yararlanma hakkı bulunuyor.
(İstisna olarak aile konutuyla ilgili, evin geçimine katkı ve ailenin geleceğinin korunması yönünden, kanundan doğan bazı sınırlamalar bulunuyor)
Edinilmiş mallara katılma rejiminde, eşler evliliğin devamı sürecinde hisseli gayrimenkuller almış ise; Eşlerden biri, bu hisseli gayrimenkullerdeki hissesini üçüncü kişilere satması için, diğer eşin rızasını alması gerekiyor. Diğer eş bu satışa rıza vermezse, hisse üçüncü kişiye satışı yapılamıyor.
Eğer herhangi bir şekilde hisse üçüncü kişiye satılmış ise, satışa rıza etmeyen diğer eş, önalım hakkını kullanarak üçüncü kişiye satılan hissenin bedelini ödeyerek kendi adına tescilini isteyebilir.
Eşlerin paydaş olduğu gayrimenkullerin üçüncü kişilere satışında, kanun, bu konuda eşin, hakime müracaat ederek “haklı sebeplerim var, taşınmazı satma izni istiyorum,” şeklinde dava açma yetkisi vermiyor.
Mal ayrılığı sözleşmesi örneği 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com