Maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler

 

Henüz gayrimenkul ortada yokken gayrimenkul satışına maketten konut satışı deniyor. Maketten gayrimenkul satışının yapılabilmesi için yapı ruhsatının alınması gerekiyor. Peki Maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!
İnşaat firmalarının inşaat ruhsatı almadan yaptığı maketten konut satışına ön ödemeli konut satışı adı veriliyor. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’na göre mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla bina tamamlama sigortası yaptırmaları gerekiyor.

İnşaatı henüz tamamlanmamış projelerden ev alan kimseler firmayla maketten konut satış sözleşmesi imzalıyor. Bu kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar da bulunuyor. Peki maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler…

1. Maket üzerinden ev alırken öncelikle inşaatı yapan firmanın geçmişi ve referansları iyi incelenmeli. Şirketin bitirdiği projeleri araştırılmalı, geçmişte yaptığı işlerin kalitesi, zamanında teslim edip etmediği öğrenilmeli. Karar vermeden önce pek çok proje gezilmeli ve karşılaştırma yapılmalı.

2.Firmanın güvenirliliğinin yanında projenin arkasında garantör konumunda bir bankanın olup olmadığı hatta bankaların projeye özel kredi verip vermediği de önemli bir kriter.

3.Gösterilen resimlere veya maketlere hemen güvenilmemeli. Şirketten, o alana yapılan inşaat ile ilgili ruhsat istenmeli ve belediyeye verilen proje incelenmeli. Bilgi sahibi değilseniz bir uzmandan mutlaka yardım almalısınız.

4.Şirketten verilen broşür ve çizimler, şirkete mümkünse imzalatılarak onaylatılmalı ve saklanmalı. Hangi malzemelerin kullanılacağına dair bilgi içeren bir liste de kaşeli ve imzalı olarak şirketten alınmalı.

5.Satın alma aşamasında mutlaka bir sözleşme imzalanmalı. Sözle vaat edilen her şeyin yazılı hale getirilmesi sağlanmalı. Satış ya da satış vaadi sözleşmesinin noterden onaylı olmasına dikkat edilmeli. Sözleşmeler 12 punto ile yazılmalı, anlaşılır olmalı.

6.Sözleşmede söz konusu inşaata ve arsaya ilişkin ada pafta ve parsel numaraları, imar planıyla ilgili bilgiler, binanın kat sayısı, bağımsız bölüm sayısı, alınacak olan dairenin hangi daire ya da kaç numaralı daire olduğu gibi bilgiler mutlaka bulunmalı.

7.Dairenin peşin satış bedeli, taksitli satış bedeli, taksit sayısı ve faiz oranı sözleşmeye yazılmalı. Sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtilmeli. Konutun kaç metrekare olduğu, oda, salon gibi bölümlerinin kaç adet olduğu, dairede kullanılacak malzemelerin çeşidi ve kalitesi, ortak alanların ve bu alanlardaki tesislerin neler olacağı, hangi ortak alanların kimler tarafından ne şekilde kullanılacağı da sözleşmede açıkça belirtilmeli.

Maketten konut satışı sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com