Mesleği mimarlık olan Mahmut Nüvit kimdir? Mimar Mahmut Nüvit, bugüne kadar hangi projelere imza attı? Mahmut Nüvit, bugün hangi mimarlık firmasında çalışıyor? İşte Mahmut Nüvit Doksatlı’nın özgeçmişi…
Mahmut Nüvit Doksatlı, 1957 Samsun doğumludur. Doxato (Kavala / Yunanistan) ve İstanbul arası ticaret yapan Ali Rıza beyin ve İstanbul Fatih semtinde yaşayan Nebiye hanımın evlenerek Samsuna mübadele sonucu yerleşmeleriyle babası Necdet bey Samsunda doğmuştur.
Annesinin annesi; Emine hanım Erzincan Kemaliyeden Bafraya yerleşmiş Çerkes kökenlidir. Yine annesinin babası; matbaacı ve gazeteci Zühtü beyin babası Samsuna göçeden Kafkas Çerkezlerinin tercümanı olması sebebiyle tercüman zade Zühtü bey diye çağrılmaktadır. Çocukluğu Bafra Samsun ve diğer Karadeniz şehir ve kasabalarında geçmiştir
Güzel Sanatlara ilgisi daha çok küçük yaşlarda ortaya çıkmış ve değerlendirilmiştir. Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek okulundaki eğitimi, sürecinde avangart sokak tiyatrosu yapmış, sanat yazıları ve eleştirileri yazmaya başlamıştır.
Çocuk yaşlarından beri ören yerlerine yaptığı gezileri; 20li yaşlardan sonra yurtdışı gezilerde ve müzelerde devam ettirmiştir. Uzun süren okul yıllarının başlangıcı (1976–1977) aynı zamanda Türkiye de çağdaş sanat galericiliğinin ciddi bir biçimde başladığı, ‘Çağdaş Türk Sanatı’nda bütün dünya ile eş zamanlı işler verilmeye başlanan bir dönemdir. Mahmut Nüvit 30 yıldır bu dönemin ilk elden tanığı ve taraflardan biridir. Halen kollarında büyüdüğü Çağdaş Türk Sanatı için muhtelif danışmanlıklar, sergi komserlikleri, konuşmalar ve yazılı çalışmalar yapmaktadır.
Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunu bitirdiği 80li yıllar dünyada bir tasarım patlaması yaşandığı ve tasarımcıların pop-yıldız gibi muamele gördüğü yıllardır.
Mahmut Nüvit doğuştan taşıdığı özelliklere kişisel eğitimini de ekleyerek çok özel ve farklı bir çizgide tek eşyalar ve mobilyalar tasarlar. Bu objeler temel geometrik biçimlerin birleşimi temelinde doğal malzemelerle yapılmış özgün tasarımlardır. Hepsi birer sanat objesi olması eğilimini temsil eden işlerdir. Tasarımın özelliklerini oluşturan her biçimsel öge dünyanın belli başlı müzelerinde yapılan incelemelerin, iyi şiirin ve çocukluğumuzdaki masalların izlerini taşır. 1985 ve 1990 arasında Yüksel Karapınar atölyesindeki projelendirme tecrübelerini Reşit Soley daha sonra da Eren Talu atölyelerine taşıyacaktır.
Şehir ve şehirciliğe duyduğu ilginin sonucu çeşitli yarışma projelerinin ekiplerinde yer alır. Bu anlamda 1990 yılında Beşiktaş Belediyesinin açmış olduğu yarışmada birincilik ödülünü kazanan Tanju Edige –Bereket Uluşahin-Sidel ve Sami Pazarbaşı ekibinde yer alması bu bağlarını göstermesi açısından önem taşır. Mahmut Nüvit için üç tane Beşiktaş vardır. Birincisi Tatbiki Güzel Sanat Yüksek Okulunda geçirdiği yıllar, ikicisi birincilik kazanan projedeki Beşiktaş ve daha sonra kendi tasarım atölyesini kurduktan sonra yenilemesini yaptığı Abbasağadaki eski eserlerin temsil ettiği Beşiktaş.
1995 yılından itibaren kendi tasarım atölyesini kurar ve şehre duyduğu ilgi den ötürü, atölyesini açtığı Cihangir semtiyle özdeşleşen Cihangir Güzelleştirme Derneğinde aktif olarak 2. dönem yöneticilik yapar. Bu dönem korumacılık ve şehircilik açısından birçok akademik çalışmanın yapıldığı yıllardır.
Kendi tasarım atölyesini kurduğu 1995 yılından itibaren üzerinde yaşadığımız büyük ve otantik kültür konusunda yaptığı çalışmalar sonucu bir yandan bu büyük kültürün elde kalan örneklerini koruma çabasıyla yenilemeye yönelmiş öte yandan bu eserler içinde güncel yaşama yönelik tasarımlarıyla kültürel devamlılık konusunda sorulara cevaplar aramaya girişmiştir. Mesleğini temsil etme yeteneği ile 2004 yılında İçmimarlar Odasında yöneticilik yapmış, döneminde oda ilk defa kendine ait bağımsız mekanlarda çalışmalarına başlamıştır.
1987 yılından beri üyesi olduğu Doğal Hayatı Koruma Derneğinde 2007 yılında yönetime getirilmiştir. Böylece bir ütopya olarak düşlediği doğal hayatın ortasında bu hayata saygılı yaşam alanı tasarılarını hayata geçirmek için çalışmalar yapmaktadır.
İletişim bilgileri
Caferağa Mahallesi, Sakız Sokak, Park Plas
B Blok No: 12/15 Kadıköy / İstanbul
Tel: 0 216 567 04 89
Fax: 0 216 566 51 93
Cep: 0 555 226 26 36
Email: [email protected]