Kamu Konutları Kanunu’nda lojman tahsis komisyonuna ilişkin bilgilere yer veriliyor.Peki lojman tahsis komisyonu nasıl oluşturulur? İşte lojman tahsis komisyonu oluşturulması…
Lojman evleri, bir çalışma yerinde görevlilere, işçilere parasız ya da az bir kira karşılığında verilen konutlar olarak karşımıza çıkıyor. Kamu Konutları Kanuna göre, lojmanlar tahsis esasına göre dört gruba ayrılıyor. Bunlar: Özel tahsisli konutlar; Görev tahsisli konutlar; Sıra tahsisli konutlar; Hizmet tahsisli konutlardır.
Özel, görev ve hizmet tahsisli konutlarda tahsise esas olan görev veya hizmetin devamı süresince oturulabiliyor.Sıra tahsisli konutlarda ise oturma süresi beş yıl oluyor. Ancak; bu sürenin tamamlanmasından sonra konuttan yararlanacak başka birinin olmaması halinde, belli bir süre verilmeksizin ve şartlı olarak oturmaya devam edilmesine izin verilebiliyor.Peki lojman tahsis komisyonu nasıl oluşturulur? İşte lojman tahsis komisyonu oluşturulması…
Lojman tahsis komisyonlarının oluşturulması ve toplanması, lojman tahsis komisyonlarının çalışma esasları yönetmelikte şu şekilde açıklanıyor:
Madde 18 –
Komisyon kararını gerektiren konutların oturmaya hak kazananlara tahsisi amacı ile, konut tahsis komisyonları kurulur. Bu komisyonlar kurum veya kuruluşların yetkili makamlarınca belirlenen üç kişiden oluşur. Ayrıca iki yedek üye tesbit edilir.
Konut Tahsis Komisyonlarının Toplanması ve Çalışma Esasları
Madde 19 – Komisyonlar üye tam sayısı ile toplanır ve konut tahsisi isteğinde bulunanlar ile konut tahsisine hak kazandığı anlaşılanların durumunu tetkik eder.
Komisyonca, konut tahsisine hak kazananlar için gerekçeli bir karar alınır. Konut tahsis kararları, ekseriyetle verilir. Karar ayrıca tutulacak bir “Karar defteri” ne yazılır. Bir örneği konut tahsis dosyasında saklanır.
Konut tahsis komisyonunun sekreterya işleri, konut tahsis işlemlerini yürüten birimce görevlendirilen personel tarafından yürütülür.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com