Lojman kiralarının tahsil şekli ilgili bilgilere Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamında yer veriliyor. Peki lojman kiraları nasıl yatırılır? Lojman kiraları nereye yatırılır? diyorsanız işte yanıtı…
Lojman evleri, bir çalışma yerinde görevlilere, işçilere parasız ya da az bir kira karşılığında verilen konutlar olarak ifade ediliyor.
Kamu konutları olarak da bilinen bu evlerde verilecek kira bedelleri her yıl Milli Emlak Genel Tebliği ile açıklanıyor. 2016 yılında uygulanacak lojman kira bedelleri de 369 sıralı tebliğ dahilinde 7 Ocak 2016 tarihinde Resmi Gazete’de açıklandı.
2016 kamu lojman kiraları metrekare bedelleri şu şekilde:
Yurt içinde bulunan konutlardan aylık her bir metrekare için;
a) Kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda 1,65 TL/m²,
b) Kalorifersiz konutlarda 2,58 TL/m²,
c) Kaloriferli konutlarda 3,39 TL/m², kira bedeli alınacak.
Peki lojman kiraları nasıl yatırılır? Lojman kiraları nereye yatırılır? diyorsanız işte yanıtı…
Lojman kiralarının tahsil şekli ilgili yönetmelikte şu şekilde açıklanıyor;
Konutların Teslimi ve Konutlara Geçiş :
Madde 17- Konut tahsis edilen personele konutun teslim tarihinden itibaren hesaplanacak kira bedeli müteakip ayın aylık veya ücretinden bu ayın kirası ile birlikte bordro üzerinde gösterilmek suretiyle tahsil edilir.
Konutlar, konut yönetimine yetkili birimce , bir örneği ek (6) da gösterilen “ Kamu Konutları Giriş Tutanağı” düzenlenerek teslim edilir.
Bu tutanakların aslı konut tahsis dosyasında saklanır ve bir örneği de kiracıda vardır. Tutanağa konutta bulunan demirbaş eşya ve mefruşatın ek (7) deki örneğine göre hazırlanan bir listesi eklenir.
Bu tutanak, konuta girişte kira sözleşmesi ve konuttan çıkışta ise, geri alma ve bütün borçlarından ve dava haklarından kurtulma yerine geçer.
Konut tahsis edilmeden ve tahsis kararı bildirilmeden, konutun anahtarı teslim edilmez ve konuta girilemez.
Konut tahsis edilenler , konutu teslim aldıkları tarihten itibaren kira öder.
Kendisine konut tahsis edilen personel, tahsis kararının tebliğ tarihinden itibaren meşru mazeret dışında en geç 15 gün içinde yönetmeliğe ekli kamu konutları tutanağını imzalayıp konuta girmediği takdirde, konut tahsis kararı iptal edilir. Bu takdirde, konutun boş kaldığı süre için tahakkuk eden kira bedeli kendisinden tahsil edilir.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com