Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamında lojman dağıtımı ile ilgili esaslar açıklanıyor. Peki lojman dağıtımı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Lojman evleri, herhangi bir kuruluşun personel ve ailelerinin barınması için, ilgili kuruluş tarafından sağlanan konut olarak ifade ediliyor.
Kendisine konut tahsisini isteyen personel, bir örneği
Yönetmeliğe ekli (EK-5) beyanname ile bağlı bulunduğu en yakın sicil amirine başvurur. Amir tarafından beyanname tetkik edilerek, konut tahsis komisyonlarına sunulmak üzere, konut tahsis işlemlerini yürütmekle görevlendirilen birime gönderilmesi sağlanıyor.
Bu birim beyannameleri Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik uyarınca verilen mal bildirimleriyle karşılaştırılması için mal bildirimlerinin verileceği mercilere gönderiyor. Peki lojman dağıtımı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamında lojman dağıtımı ile ilgili esaslar açıklanıyor:
Kamu Konutları Yönetmeliği madde: 14
Her yıl ocak ayında personellerden talepler alınarak 4 sayılı puan hesaplama cetveli ile hesaplama yapıldıktan sonra puan sıralamasına göre tahsis işlemi yapılır. Ancak; Adıyaman Üniversitesi konut Dağıtım ve Yönetim Yönergesi madde: 8/c Dağıtılacak lojman sayısı 5 veya daha az olduğu takdirde Konut Tahsis komisyonu kararı ve Rektörün onayı ile yeni bir ilan yapılmadan puanlama dikkate alınmak suretiyle dağıtım yapılabilir.
Lojmandan çıkarılma sebepleri nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com