Limak Holding Kanal İstanbul ve Çanakkale Boğazı’yla ilgilenecek!

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir,

Limak Holding, Kanal İstanbul ve Çanakkale Boğazı projeleri ile yakından ilgileneceklerini açıkladı

Limak, ana faaliyet alanı olarak tanımladığı inşaat, enerji ve çimentoda önümüzdeki dönemde Afrika ve Balkanları radarına alırken, yakın zamanda özelleştirilecek Sofya havalimanına teklif vermeyi, Afrika’da özellikle inşaat, çimento ve enerji yatırımlarında yayılmayı hedefliyor.

İnşaat başta olmak üzere, çimento, enerji, turizm gibi sektörlerde faaliyet gösteren Holding yer aldığı büyük altyapı projelerinin yanı sıra, Türkiye’de ihalesi yapılması planlanan Kanal İstanbul ve Çanakkale boğazı projeleriyle de ilgileneceklerini açıkladı.

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir Reuters ile yaptığı söyleşide, Türkiye’yi merkez alarak, bölgesel büyümeye ve özellikle Afrika ile Balkanlara odaklanmak istediklerini söyledi.

İnşaat sektörünün amiral gemileri olduğunu belirten Özdemir, “Sofya havalimanı özelleştirme süreci var, ona bakıyoruz. Sonbaharda teklif toplanacak. Biz Limak olarak bakıyoruz. Afrika’da yeni şeyler çıkabilir. Radarlarımız sürekli açık. Doğu Avrupa’da başka havaalanlarına bakıyoruz. Dünyanın her yerinde havaalanı yapabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Limak İnşaat geçen sene Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal inşaatı ihalesini 4.34 milyar dolar teklifle kazanmış, ayrıca Senegal’de AIBD havalimanının tamamlanması ve 25 yıl işletilmesi işine de ortak olmuştu.

Şirket son olarak Fransa’daki Lyon Saint-Exupery havalimanının yüzde 60’ının satın alınması ihalesine teklif vermiş ancak ihaleyi Vinci kazanmıştı. Afrika’da ise çimento ve inşaat sektörlerinde Mozambik, Fildişi ve Senegal’de faaliyet gösterdiklerini belirten Özdemir, “Afrika’da yatırımlara devam edeceğiz, Bir yerde başladığınızda orada her türlü sektörde güçlenmeniz lazım” dedi.

Limak Çimento’nun Afrika’da yapmayı planladığı satın almalarla ilgili olarak da Özdemir, “Çimentoda Afrika’da satın alma sürecinde ilerledik. Almak istediğimiz şirketler Güney Afrika ve Mozambik’teki Brezilyalı Intercement grubuna aitti. Ama “due diligence” sonunda ülkesel riskler sebebi ile teklif vermeme kararı aldık ve süreci sonlandırdık” dedi.

Limak Çimento Afrika’da 1 milyar euroya kadar çıkabilecek büyük bir satın almayla ilgilendiğini geçen sene sonunda açıklamıştı.

Özdemir ayrıca, Üsküp’te konut ve gayrimenkul alanındaki yatırımlarını da sürdürdüklerini belirterek, gayrimenkul tarafını büyütmek istediklerini; bu kapsamda sahip oldukları birçok araziyi değerlendirmek istediklerini kaydetti.

Kuzey Marmara’da finansman görüşmeleri

İhalesi Mayıs ayında yapılan ve toplam yatırım bedeli 7 milyar lirayı aşacak Kuzey Marmara otoyolu projesinin Asya kısmını Limak İnşaat-Cengiz İnşaat ortak girişim grubu olarak kazandıklarını hatırlatan Özdemir, bankalarla finansman görüşmelerine de yakın zamanda başlayacaklarını söyledi.

“Kuzey Marmara’da, Türk ve uluslararası bankalarla finansman görüşmelerine bu yıl başlamak üzere ilerliyoruz” diyen Özdemir, “İstediğimiz tipte finansman bulursak hızlı sonlandırılabilir”diye konuştu.

Yer aldıkları İstanbul üçüncü havalimanı gibi projelerderefinansman olabileceğini de ifade eden Özdemir, “Bu projelerin sabit getiri noktasına gelmesi lazım. Örneğin üçüncü köprü 26 Ağustos’ta açıldıktan sonra refinansman olabilir, bono piyasasına çıkılabilir. İstanbul üçüncü havalimanı açıldıktan sonra biz de düşünebiliriz, bono refinansmanı yapabiliriz” dedi.

Hedefler

Holding’in gelecek dönem hedefleri ile ilgili olarak da Özdemir, çimentoda 2017’de Türkiye’nin en büyüğü olmayı hedeflediklerini belirterek, “Enerji’de hem üretimde hem dağıtımda hem de ticarette varız. Dikey entegrasyonumuzu tamamladık. Üretimde toplam 3,000 MW ile en büyüklerden biriyiz. İnşaatta da yurtdışı işlerini sürdürüyoruz” dedi.

Toplam 50,000 çalışanı olan Limak Holding 2015’de 3.8 milyar dolar olan gelirlerini bu yıl sonunda 4.2 milyar dolara çıkarmayı de hedefliyor.

Özdemir ayrıca, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hiç birişlerini askıya almadıklarına da dikkat çekerek, “İki işimizde yabancı ortağımız var, Fransız ve İtalyan devletlerinin kurduğu fon olan Inframed. Onlar da hem size hem Türkiye’ye güveniyoruz dediler zaten” diye konuştu.

Dünya