KYK kendi yurtlarını inşa edecek!

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) öğrencilerin yüksek öğrenim gördüğü sırada sadece barınma imkanı sunan bir kurum olmaktan hızla çıktığını söyledi.

Bakan Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 78. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, burada yeni görev alacak tüm yönetim kurulu üyelerinin bugüne kadar olduğu gibi yüksek öğrenim gören ve KYK bünyesinde barınan öğrencilere ve tüm öğrencilere destek vereceklerine olan inancını dile getirdi.

KYK’da barınan öğrencilere sunulan eğitim, seminer, kariyer eğitimi ve desteği, akademik destek noktasındaki çalışmalarla üniversitedeki eğitimlerine destek olabilecek imkanlar sunduğunu belirten Kılıç, “2002 yılında AK Parti, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında göreve geldiğinde yurt sayısı 190 idi. Bu sayı şu anda 570’in üzerine çıktı” dedi.

190 yurtta 180 bin öğrenci kapasitesine ulaşıldığını ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

“2002 yılında KYK’da barınan öğrencilere sağlanan yemek yardımı 11 liraydı. Aradan 30-40 yıl geçmedi, sadece 13 yıl geçti. 2015’te yemek yardımı 240 liraydı, inşallah önümüzdeki sene 270 lira olacak. KYK’nın öğrencilere sağladığı kredi ve burs imkanı noktasında, 2015’te verdiğimiz burs 330 liraydı. 1 Ocak’tan itibaren bu rakam kredi ve burs olarak 400 lira olacak. Bu, çok farklı bir desteğin, yardımın aynı zamanda ülkemizin de nereden nereye geldiğinin açık göstergesidir. Devletin imkanlarıyla yüksek öğrenimde öğrenimini gören öğrencilere 400 lira kredi ve burs imkanı sağlayabiliyorsak, 13 yılda gelinen noktanın ispatıdır. Yüzde 300’ün üzerinde yurt sayısı, yüzde 200’ün üzerinde kapasite artışıyla karşı karşıyayız.”

Yurtlarda çalışanların yükünün artmasıyla ilgili bazı zorluklar olduğuna değinen Bakan Kılıç, “Kurum çalışanları üzerindeki yük arttı. Bunu yoğun şekilde diğer kamu kurumlarından kurumumuza geçiş yapmak isteyenleri alarak, aynı zamanda sözleşmeli personellerle gidermeye çalışıyoruz. Önümüzdeki sene yoğun bir alım olacak” diye konuştu.

Bakan Kılıç, gençlerin kendilerini yetiştirmesi anlamında rektörlere de seslenerek, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu eğitim ve öğretim değişikliğiyle her ilimizde bir üniversite var. Önümüzdeki yıllarda yatırımlarımızı planlamamız noktasında, hangi ilimizde veya ilçemizde ne kadar kapasite artırımı yapacağımız noktasında sizinle daha yakın diyalog içinde olmalıyız. Bu planlamayı bir arada yapmamızda fayda var diye düşünüyorum. Genel müdürlüğümüz bu anlamda sizinle her türlü işbirliği yapmaya hazır. TBMM’den geçirdiğimiz kanun değişikliğiyle, KYK, artık kendi yurtlarını inşaa etme yetkisini aldı. Kendi ihtiyaçlarımızı yapabilme noktasında ihtisaslaşmış anlamda yurt inşaatlarını yapabilecek durumdayız. Yer bulma noktasında, arsa talebi noktasında yavaş ilerleyebiliyoruz. Birbirimizle olan yakın ilişkilerle bazı eksiklerimizi giderebiliriz. Bu yakın çalışma içinde çok daha verimli yapıyı ortaya koyabileceğimizi düşünüyorum.”

-“Hepimizin sorumluluğu var”
“Ülkemizin milli ve manevi değerlerin en iyi şekilde gençlerimize aktarılması konusunda hepimizin sorumluluğu var” diyen Bakan Kılıç, şunları kaydetti:

“Gece demeden, gündüz demeden daha iyi bir noktaya gelmek için hep beraber çalışmalıyız. Herkesin inancı, fikri, düşüncesi doğrultusunda yaşayabilmesinin, fikirlerini hür bir şekilde paylaşmasının, müzakere etmesinin önünü açmak durumundayız ama kanuna aykırı veya şiddet içeren olayların içinde olmalarını istemiyoruz. Onlara hem örnek olmalı, hem de kendilerini geliştirecekleri imkanları vermeliyiz. Bu sorumluluğu paylaşma noktasında bizler hazırız. Bu anlamdaki yürüyüşümüze de hiçbir şeyin engel olmasına müsaade etmeyeceğiz.”

Devletin yapısının ve yönetim şeklinin belli olduğunu anlatan Kılıç, “Ülkemizin içinde devletimizin yapısına paralel veya alternatif yapıları kabul etmiyoruz, böyle bir şey olması mümkün değildir. Bunun dışına çıkılmasına kanunlarımız da biz de izin vermeyiz” dedi.

Kılıç, fikir ve inanç hürriyetinin en üst noktada savunulması noktasındaki düşüncelere de alternatif kabul etmeyeceğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

“ODTÜ’de yaşanan talihsiz gelişmeyle alakalı konunun takipçisiyiz. Özellikle öğrenci kardeşlerimizin birbirleriyle olan diyaloglarının sağlıklı olabilmesi için fikir paylaşımı olmalı. Fikir müzakere edilir. Bunun şiddetle yan yana getirilmesi hiçbirimizin kabul edebileceği bir şey değildir. Bunun karşısında sizlerin de en iyi şekilde duracağınızı biliyoruz. Bu anlamda bizim verebileceğimiz bir destek olursa bizimle temasa geçin. Çünkü biz gençlerimizle birçok noktada fikir alışverişi içindeyiz.”

2016 yılında Rio’da yapılacak Olimpik ve Paralimpik Oyunları’nda mücadele edecek gençlerin içinde üniversite öğrencileri olduğuna da değinen Kılıç, “Onlara en üst seviyede desteğinizi bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

AA