Bir kimsenin vefatı ile ona ait para, mal, mülk gibi maddi varlıkların o kişinin yasal mirasçılarına geçmesine miras adı veriliyor. Peki kuzen mirasçı olur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Kuzen mirasçı olur mu?
Miras, mirasbırakanın vefatı ile açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.
Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılıyor. Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras nedeniyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülüyor.
Medeni Kanun esaslarına göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabiliyor.
Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş olurlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılıyor.
Miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor ve mirasçılık sırası, mirasçıların hayatta olup olmadığına göre şekilleniyor. Peki kuzen mirasçı olur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Teyze, dayı, hala veya amcanın çocuklarının olması halinde kuzenlere miras kalmıyor. Ancak, bu zümrenin çocuklarının olmaması halinde; kendisinden ölen kardeşin çocukları olan kuzenlere de miras düşebiliyor.
Gelin kayınpederinden miras alabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com