Çini diyarı Kütahya, ses getirecek yeni nesil yatırımlara hazırlanıyor. Ulaşım sorunlarını çözen şehir yakın zamanda tamamlayacağı projelerle termal turizmi alanında birçok ülkeden ziyaretçi çekecek.
Türkiye’nin tarihi şehirlerinden Kütahya kabuğunu kıracak yeni atılımlara hazırlanıyor. Çini, seramik ve porselende sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı üretim kentlerinden biri olmayı başaran Kütahya’nın yeni hedeflerinden biri turizm olarak belirlendi. Zengin termal kaynaklara sahip olan Kütahya, bünyesinde barındırdığı fizik tedavi hastanesi ve diğer termal merkezleriyle romatizmadan, felç hastalıklarına, kadın hastalıklarından, sinirsel rahatsızlıklara kadar bir dizi hastalığa şifa dağıtıyor. Kütahya valiliğinin de desteğiyle belirlenen yol haritasında bu alanda önemli yatırımlar hayata geçirilecek.
ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
Şehrin hem karayolu hem de havayolundaki ulaşım sorunlarının çözülmesi Kütahya’nın bu alandaki hedeflerine ulaşmasında büyük avantaj sağlıyor. Uluslararası Zafer Havalimanı şehir merkezine 41 kilometre mesafede yer alıyor. Havalimanın açılmasının ardından özellikle termal ve sağlık turizminde ciddi bir potansiyel hayata geçti. Bu potansiyeli daha da güçlendirmek istediklerini belirten Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, kısa zamanda hayata geçirmek istedikleri projeleri şu sözlerle anlattı: “İlimizde bulunan 8 adet termal turizm merkezi ile 1 turizm merkezine gerekli yatırımları yapacağız. Ayrıca bir tarihi miras olan Germiyan Sokak’taki tescilli tarihi konakların restorasyonlarına devam edilerek, sokağın turizme kazandırılması da hedeflerimiz arasında. Bir diğer önemli turizm potansiyelimiz ise Frigya Kültür Yolu projesi olacak.”
ÜNİVERSİTE İHTİSASLAŞTI
Kütahya ekonomisinin diğer dinamolarından birini ise 50 bin öğrenciye sahip olan Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) oluşturuyor. Son dönemde ihtisaslaşma çalışmaları ile öne çıkan üniversite özellikle sanayi, turizm ve arkeoloji alanında ilkleri hayata geçiriyor. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk üniversite içindeki özel arkeoloji müzesi Dumlupınar Üniversitesi’nde açıldı. Ayrıca üniversite sanayi işbirliği kapsamında sadece 2015 yılında 86 proje tamamlandı ve bunlardan12 patent üretildi.
ANTİK MİRASA SAHİP
Kültür turizminde güçlü Osmanlı eserlerinin yanı sıra antik döneme ait eserler de Kütahya’nın gizli kalmış ekonomik potansiyelini yansıtıyor. Bu isimlerden biri olan Aizanoi Antik Kenti uzun süreden bu yana ilk kez yenileniyor. 21 işçi ve 30 teknik personel yaklaşık 2 buçuk ay kazı çalışması yaptı. 290 bin lira bütçe ayrılan antik kenti bugüne kadar 90 ülkeden ziyaretçi gezdi.
ARKEOLOJİ VE MADEN MÜZESİ
Kütahya’daki bir başka önemli turizm yatırımı ise Eskişehir yolu şehirlerarası otobüs terminali karşısında yapımına başlanan Arkeoloji ve Maden Müzesi oluyor. Müze yapımına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da destek oluyor.
ÇİNİ SEKTÖRÜ DESTEK BEKLİYOR
Kütahya’da çini hâlâ en büyük marka değerlerinden biri. Şehirde imalat sektöründe çalışan her 3 kişiden 1’i çini sektöründe faaliyet gösteriyor. Hatta bu rakamın içinde ev hanımları yer almıyor. Özetle çininin Kütahya için önemi hâlâ oldukça büyük. Ancak şehir, bu alanda katma değerli üretime geçilmesi konusunda hemfikir. Teşviklerin artırılması isteği de gündemde.
Sabah