Sabiha Gökçen ve Teknopark yatırımları Kurtköy’ün emlak değerlerini 6’ya katladı. Havalimanına ikinci pistle toplamda 120 bin, Teknopark’la 30 bin kişiye istihdam sağlanacak olması satılık ve kiralık konut talebini artırdı. Metrekare fiyatları da 500 liradan 3 bin 500 liraya kadar yükseldi.
Türkiye’nin teknoloji üssü Teknopark ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist yatırımlarıyla İstanbul’un hızlı gelişen bölgeleri arasında giren Kurtköy, emlak değerlerini son yıllarda 6’ya katladı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na ait 2.5 milyon metrekare alan üzerinde kurulan ve etap etap hayata geçecek Teknopark’ta şimdiden 100’lerce firma yerini aldı. 2 milyar dolar yatırımla gerçekleşecek proje tamamlandığında yaklaşık 30 bin kişi görev alacak. Kurtköy’ün değerini artıran bir diğer yatırım da Sabiha Gökçen’e ikinci pist yapımı.
YILLIK 25 MİLYON YOLCU
Havalimanı, bugün yıllık 25 milyon yolcuya limitini aştı. Günde 650 uçuşun gerçekleştiği Sabiha Gökçen’de şimdilerde HEAŞ ikinci pist yapımına başladı. 2018’de açılacak bu pistle büyük uçaklara da iniş yapma hakkı sağlanacak. Böylelikle havalimanında toplam istihdam 120 bine çıkacak ve bunun en az 15 bini Kurtköy bölgesinde yaşayacak beyaz yakalılardan oluşacak. Bu yatırımlarla teknoloji üssü ve havalimanına yakın olmak isteyen çalışanlar da bölgede satılık ve kiralık ev aramaya başladı. Böylelikle 2012 yılında 50 lira olan metrekare fiyatları şimdilerde 3 bin 500 liraya kadar yükseldi. Bölgede şu anda 4-5 firma konut projesi gerçekleştirmek için çalışıyor.
Bu firmalardan biri de Erguvan İnşaat. Kurtöy’de beşinci projesinin temelini atan Erguvan İnşaat’ın Yönetici Ortağı Emre Maraşlı, bölgede artan değere dikkat çekti. Maraşlı, 2012 yılında girdikleri Kurtöy’de metre kare fiyatlarının 3 lirayı aştığını belirtti. Bölgede şu anda WROOF Kurtköy’ün yeni tamamlandığını söyleyen Maraşlı, Avlu Kurtköy’ün 6 ay sonra teslim edileceğini, eylül ayında ise yeni projelerinin lansmanına çıkacaklarını açıkladı. WROOF Kurtköy’de 206 daire, arsasıyla birlikte 80 milyon liralık bir yatırımla gerçekleştiğini belirten Maraşlı, “Avlu Kurtköy’de 136 daire, 2 ticari alan oldu. Bu da 60 milyon liralık yatırım oldu. Adını henüz açıklamadığımız yeni projemiz ise arsasıyla birlikte yaklaşık 120 milyon liralık bir ciroya kavuşacak. Bizim için ise 60 milyon liralık bir yatırım anlamına geliyor” dedi.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ikinci pist yapımına başlandığına işaret eden Maraşlı, “Çok büyük bir yatırım. İkinci pistten sonra toplam istihdamının 100 bini aşacağını düşünüyoruz” dedi. Kurtköy’de şu anda yeni konut projesi olan 4-5 firma bulunduğuna işaret eden Maraşlı, “Yeterli arsa olsaydı çok fazla inşaat firması burada iş yapabilirdi sanırım” ifadelerini kullandı.
‘TALEP ÇOK EV YAPACAK ARAZİ YOK’
Kurtköy’de, villalar bölgesi olan Akfırat’ta yatırımları bulunduğunu söyleyen Emre Maraşlı, “Onları da kısa sürede hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Kurtköyde evlere talep çok, fakat ev yapılabilecek arazi yok. Olan arazilerin de imarı düşük. Bu denge sebebiyle evlerin de fazlaca değerleneceğini düşünüyoruz Kurtköy’de” ifadelerini kullandı.
‘MÜHENDİS VE YÖNETİCİLERİN VİLLALARA TALEBİ YÜKSEK’
Kurtköy’e Teknopark projesiyle birlikte yoğun bir talep olduğuna işaret eden Emre Maraşlı, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgede Maltepe-Dilovası arasındaki tüm üretim-lojistik tesislerinin ve şirket merkezlerinin üst düzey yöneticileri, teknopark mühendisleri, havalimanındaki yöneticiler, çevre üniversitelerdeki öğretim görevlileri ve havalimanı personeli bulunuyor. B, A ve villalar bölgesinde A+ grubu burada alım yapıyor diyebiliriz. Bunun sebebi özellikle Az yoğun yapılaşma ve planlı şehirleşme bulunuyor. İstanbul ortalamasının 3 de 1 i oranında imar izni bulunuyor Kurtköy’de. Bu sebeple evlerin arası uzak, yollar geniş, parklar geniş. AB+ grubu burada huzurlu bir yaşam bulabiliyor. Bu sebepten ve çevre tesislerin büyük yatırımlar olması sebebiyle burayı tercih ettiklerini düşünüyoruz.”
Karar