Bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda kullanma hakkı ortaya çıkıyor. Peki kullanım hakkı haczedilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kişinin kendisine tahsis edilen, taşınmazdan yararlanma, onu kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda kullanım hakkı ortaya çıkıyor.
Kullanım hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor.Peki kullanım hakkı haczedilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kullanım hakkının haczi, malın mülkiyetine etkili olmuyor. Burada, haciz konusunu, o şeyin hâsılatı, semereleri (örneğin; işleyen kiraları) teşkil ediyor.
Kullanım hakkının haczi durumunda, icra dairesi, adresi bilinen kuru mülkiyet sahiplerine -ilgili üçüncü kişi sıfatıyla- haczi bildiriyor. Ancak, bu bildirim (tebligat), haczin tamamlanması için zorunlu bir koşul olmuyor. Bildirim yapılmış olması sadece, ilgili kişinin iyi niyet iddiasında bulunmasını önlüyor.
İcra-i satışa çıkan taşınmaz üzerinde kullanım hakkı varsa satış sonrasında yeni malik sadece kuru mülkiyetin sahibi oluyor. Bu durumda taşınmazın kullanım hakkı eski mevcudiyetini korumaya devam ediyor. Haciz ve icra yoluyla satış durumlarının hepsinde kullanım hakkı korunuyor. Bunun yerine kullanım hakkını zedelemeyecek yollar kanunla belirleniyor.
Kullanım hakkı devredilebilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com