Şimdilerde, FETÖ/PDY terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan OHAL kararnamesiyle kapatılan Kuleli Askeri Lisesi’nin bundan sonra ne olacağı tartışılıyor. Biz de uzmanlara sorduk… Kimi “Boğaziçi müzesi”, kimi ise “Halka açık gezinti mekânı olsun” dedi
Şimdilerde, FETÖ/PDY terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan OHAL kararnamesiyle kapatılan Kuleli Askeri Lisesi’nin bundan sonra ne olacağı tartışılıyor. Biz de uzmanlara sorduk… Kimi “Boğaziçi müzesi”, kimi ise “Halka açık gezinti mekânı olsun” dedi
15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri liselerin kapatılma kararı kapsamında, 170 yıllık maziye sahip Kuleli Askeri Lisesi’nin akıbeti hakkında çokça fikir öne sürüldü. Kamuoyunda Kuleli Askeri Lisesi için “Hafıza müzesi olsun” da denildi, “Demokrasi müzesi” önerisi de geldi. Tarihçi İlber Ortaylı ise Kuleli için “Kuleli’nin yeniden kullanılması düşünülüyorsa bir silah müzesi olarak değerlendirilebilir. Çok ihtiyacımız olan dünyanın en zengin Çin, Saksonya, Sevr, Japon ve Rus porselenleri için bir müze olarak da düşünülebilir. Sureti katiyyede devletin mülkünden çıkarmamak lazım. İleride fikir değişebilir” görüşünü paylaştı. Habertürk, “Kuleli ne olsun, ne yapılsın?” sorusunu tarihçi, mimar, akademisyen ve İstanbul araştırmacılarına sordu…
Geleceğiyle ilgili temenniler…
‘BOĞAZİÇİ MÜZESİ OLSUN’
Prof. Dr. Nurhan Atasoy: Otel olmasın. Kültüre hizmet veren bir yer olsun. Müze olacak ise tabii ki İstanbul Boğaziçi Müzesi olabilir. Çok da güzel olur. Boğaziçi’nin ayrı bir kültürü vardır. Bu kültürü insanıyla, yemeğiyle, her şeyiyle yansıtacak bir müze olabilir ama kesinlikle otel olmasın. Anadoluhisarı’ndaki Köprülü Yalısı’nın Ali Ağaoğlu’na verileceği yazıldı. O korkunç bir şey. Köprülü Yalısı, günümüze gelmiş mevcut en eski ahşap yapı. Hem tarihi hem de sanat tarihi için orayı kurtaralım. Bunu muhakkak düzeltmeleri lazım…
‘OTEL DİYE VERMEK HATA’
Prof. Dr. Afife Batur: Orası ile ilgili alelacele bir karar vermeleri baştan büyük bir hataydı. Kuleli Askeri Lisesi içeriği ve işleviyle korunması gereken bir anıt. Koruma Kurulu’nda üye olduğumuz zaman arkasındaki baca için ne tartışmalar yapılmıştı. Sonunda koyu renk boyanıp göze çarpmasının önlenmesi yoluyla bir çözüm getirilmişti. Hem tarihi hem İstanbul kent panoraması açısından çok kıymetli bir yer. Büyük bir rant merkezi orası. Otel diye vermek tarihi bir hata. Şimdiki işlevini korusun.
‘GEZİNTİ MEKÂNI OLSUN’
MSGSÜ Öğretim Görevlisi-İstanbul Yazarı Haldun Hürel: Bu tür yerlerin yeşilliği çok fazla. Bina estetik olarak çok güzel. Arka bahçesi de çok güzeldir. Halka açık müzeler, dinlenme ve gezinti mekânları ama birincil olarak da yapının fiziki durumu müze olmalı. Küçük bir müzesi var içinde ama askeri müze olarak kullanılıyor. Kültür hayatımıza yönelik olursa müze olabilir.
‘BOĞAZİÇİ’NE TAHSİS EDİLSİN’
Mimar Sinan Genim: Ya üniversite ya eğitim kurumu olarak devam etmelidir. Onun hemen üstü de zaten Kandilli Rasathanesi Boğaziçi Üniversitesi’nin kampusu. Boğaziçi Üniversitesi’ne tahsis edilirse bir eğitim kurumu olarak hayatına devam eder. Kamuya belirli bölümleri açılır. AVM veya otel olmaz, kurumsal bir yapısı var. İstanbul’un coğrafi yapısı ve kültürel varlığı nedeniyle oralarda büyük bir otel olması uygun değil.
Habertürk